Zdravlje

ZDRAVO MRŠAVLJENJE Kako uz KLICE i MIKROBILJE smanjiti KILAŽU (1)

Autor: Nenad Ratkov

Da li i vas opisuju sledeće konstatacije:

  • Nemam vremena kada da spremam hranu!
  • Nervozan sam i moram da grickam nešto uvek!
  • Radim stresan posao, ceo dan moram biti skoncentrisan i fokusiran što me puno troši energetski, jedem šta mi padne šaka …

U nastavku pročitajte tekst – predlog efektivno-efikasnog rešenja.

Gojaznost je danas opsesija, problem i u ekstremnom slučaju bolest i uzrokovana je mnoštvom činilaca, a reflektuje se kako na fizičku tako i na psihičko stanje individue.

Savremeni način življenja izlaže nas sve rizicima koji su uzrokovani gojaznošću i ne bira ni pol, ni životnu dob, nije uzrokovana mestom niti nivoom prosperiteta i blagostanja u kojem živimo.

KORISTI po organizam od konzumiranja jestivih klica

Danijela i Nenad Ratkov iz Starčeva U ČETRDESETIM pokrenuli posao i grade brend GRINA od proizvoda MIKROBILJA i KLICA

Brzina življenja nagoni nas da tražimo brza instant rešenja „magičnu pilulu“, te se odlučujemo da brze 7 dnevne dijete, trodnevne detox-programe, razbijanje celulita jednokratnom masažom … uzrokujući da kratkoročnim rešenjima najčešće zamaskiramo i prividno se rešimo nečega, a u pozadini stvaramo veći problem koji će u perspektivi morati da rešavamo, sličan efektima poput onih koji stvaraju farmaceutski lekovi. Radikalni zaokreti najčešće podrazumevaju lomove. Znate da takve stvari retko kome prijaju, ali telu ta vrsta stresa stvara takvu nelagodu od koje se instiktivno brani, a jedna od refleksija te vrste odbrane je ponovo gojaznost. Često se dešava da posle dijete, vrlo brzo se i kilogrami i nelagoda vrate.

Sango Daikon rotkva Foto: Grina

Da li sa nečim tako malim mogu postići makro efekti?

Klice i mikrobilje, kao mladi izdanci biljaka, tek naklijali iz semena, su klasifikovani kao funkcionalna ili tzv. super hrana jer su naučne studije dokazale da imaju i nekoliko desetina veći sadržaj hranljivih materija nego zreli/odrasli primeri istog povrća. 

Gojaznost je u direktnoj korelaciji sa prekomernom ishranom, kaže se da je stvar u količini hrane koja se unosi. Dobrim delom i jeste. Ali studije su pokazale da nedostatak vitamina K, vitamina C, vitamina B, fosfora, gvožđa, polifenola i dijetalnih vlakana su u takođe direktnoj vezi sa dobijanjem telesne težine. Samim raznovrsnim korišćenjem između ostalog klica i mikrobilja unećete sa manjom količinom hrane dovoljnu količinu potrebnih hranljivih materija tako da telo dobija poruku da ne mora skladištiti masti da bi napravilo ‘potrebne’ zalihe (masti su jedina rezerva koju naš organizam trajno može da skladišti i time nas čuva i štiti!).

Klice alfalfe, brokolija, kineske i japanske rotkve, cvekl.e, spelte, mungo pasulja i crvenog sočiva Foto: Grina

Kako se mršavi mnogo brže uz klice i mikrobilje

Tu na scenu opet stupaju klice i mikrobilje. Zapravo, u mnogim mladim izdancima(kako se objedinjeno nazivaju) se nalazi velika količina zdrave hrane za mršavljenje. To znači da ako uvedete u ishranu ove biljčice, u pratnji umerenih vežbi, postajete zdraviji i mršavite mnogo brže. A evo i zašto i kako. Naime, s obzirom na koncentraciju vitamina, minerala, sadržaj proteina, stepen i lakoću njihove svarljivosti i usvojivosti od strane organizma, brže ćete postići osećaj sitosti, biće vam potrebno da unosite manje hrane, imaćete bolju probavu, imaćete više energije, te ćete se bolje osećati. Klice i mikrobilje imaju nežan, prijatan i prilično svestran ukus i može se dodati uz gotovo svako jelo, ne možete pogrešiti. Tokom klijanja u semenu se bude neviđene rezerve energije i snage. Celokupna zaliha hranljivih sastojaka u semenu se pretvara u aktivni oblik spreman za jelo: proteini – u aminokiseline, skrob – u šećer, masti – u masne kiseline. Takođe se aktivira sinteza vitamina, razvijaju se auksini i fitohormoni. Na kraju, sve je baš lepo i ukusno!

Ilustracije radi, dokazano je da klice brokolija potencijalno sadrže između 30-50 puta više glukorafanina od zrele glavice brokolija. Koliko su hranljive materija koncentrisane u klicama brokolija ilustruje i činjenica da u 50g klica brokolija ima ista količina sulforafana kao u 1 kg zrelog brokolija. A mikrobilje crvenog kupusa ima 40 puta više vitamina E, 6 puta više vitamina C i 69 puta više vitamina K od zrelog crvenog kupusa.

Vitamin E je antioksidans za regulaciju ćelijske aktivnosti. Takođe pomaže u prevenciji raka, bolesti srca, katarakte i Alchajmerove bolesti. Vitamin C-koristan je za rast i obnavljanje tkiva. Igra ulogu u imunološkom sistemu, nervnom sistemu i pamćenju / učenju. Vitamin K je veoma važan za zgrušavanje krvi i druge telesne funkcije.

Sveobuhvatno gledajući, mikrobilje i klice kupusnjača (brokolija, divljeg kelja, crvenog kupusa, purpurne kelerabe), Daikon rotkvi(Japanske, Kineske i Sango), korijandera, mahunarki (sočiva, Mungo pasulja, soje) i amaranta, predstavljaju u kombinaciji sveobuhvatno rešenje koje pored veoma blagotvornih efekata na vaše zdravlje utiče na smanjenje gojaznosti i na uklanjanje masnog tkiva na jedan zdrav i održiv način balansirajući i dovodeći u red celokupan organizam.

Stoga, ukoliko cenite sebe, imate malo strpljenja, a želite da upravljate svojom kilažom na zdrav način, ne remeteći balans svog organizma, klice i mikrobilje su pravi izbor za vas.

Na sajtu www.budite-zdravi.rs mogu se pronaći brojne informacije o blagodetima bilja, klica, sokova od žitnih trava, mleka od žitarica, ali i kupiti ovi proizvodi. Sveže ceđene-nezamrznute sokove od žitinih trava možete nabaviti putem https://budite-zdravi.rs/product-category/sokovi/).

Teme