Voćarstvo i vinogradarstvo

Zlatom DECANTER ovenčani Matijaševićev SoviNoa 2019, Cuvee No1 2019 vinarije Zvonko Bogdan, Bikicki Uncensored traminac 2018 i Marselan King Supreme 2018 iz kuće BT Winery

Foto: Pixabay.com

Četiri zlatne medalje, sa ocenama preko 95 poena osvojila su vina iz Srbije na ovogodišnjem Decanter WWA ocenjivanju u Londonu. Pored zlata, tu je i šesnaest vina ocenjenih sa više od 90 poena koja su zaslužila srebrne medalje i četrdeset i četiri bronze, takođe sa izvanrednim ocenama u rasponu od 86 do 89 poena, navodi se u tekstu koji je objavio Vino&Fino.


Zlatnim medaljama okićeni su sovinjon blan SoviNoa 2019 iz šumadijske vinarije Matijašević, Cuvee No1 2019 vinarije Zvonko Bogdan – što ovo vino čini najtrofejnijim iz Srbije na Dekanteru, zatim Uncensored traminac 2018 vinarije Bikicki, kao i Marselan King Supreme 2018 malo poznate fruškogorske vinarije BT Winery.
Po mišljenju Mladena Dragojlovića, enologa vinarije Matijašević, veoma teško je napraviti vino od belog sovinjona koje može da zasluži tako visoku ocenu.
„Pre svega mnogo radimo u vinogradu kako bismo dobili koncentrisano grožđe sa dosta karaktera i kompleksnosti, ali jako nam je važan i momenat berbe, kojim određujemo stil i kvalitet kom stremimo. U vinariji Matijašević želeli smo da dobijemo sovinjon šireg aromatskog profila, ali bez agresivnosti. SoviNoa je kompleksan, izuzetno mineralan, voćan, začinski i pomalo zemljan. Takođe, radili smo i na strukturi, pa je vino punog tela, karakterno i dobro balansirano. Raduje me što su to prepoznale i sudije na Dekanteru“.


Zadovoljan je i vinar Đorđe Bikicki, autor oranžnog traminca Uncensored:

„Vino koje smo napravili rezultat je specifične berbe i dugog sazrevanja traminca, kao i maceracije od 12 dana. Uncensored ima ekstrakt od čak 29gr/l što mu daje izuzetnu punoću. Za kompleksan i dubok miris takođe je zaslužna potpuna zrelost, i naš zaključak je da traminac mora da se macerira da bi pokazao pun mirisni potencijal. Vino je minimalno sumporisano, a odležavalo je u korištenim buradima od 500 litara, od srpskog hrasta“.


Na Dekanterovom nadmetanju i ove godine je, usled situacije sa pandemijom, ocenjivalo samo 170 sudija iz Velike Britanije. Ocenjeno je više od 18 000 uzoraka vina iz celog sveta, otvoreno više od 72000 boca i na reciklažu poslato više od 10.000 litara vina. Uprkos otežanoj organizaciji, Decanter WWA i ove godine je oborio sopstvene rekorde sa brojem uzoraka, ostajući i dalje najveće i najuticajnije svetsko vinsko takmičenje, navodi Vino&Fino.

Teme