Podsticaji

eAgrar onlajn registracija poljoprivrednih gazdinstava BRŽE ODOBRAVANJE PODSTICAJA i još toga…

Foto: Pixabay.com

Uspostavljanje eAgrar-a omogućiće poljoprivrednicima onlajn registraciju poljoprivrednih gazdinstava kao i pristup i upravljenje podacima o svom poljoprivrednom gazdinstvu preko portala. Takođe, podnošenje zahteva za upis biće onlajn, potom izmene i brisanje podataka iz Registra poljoprivrednih gazdinstava kao i zahteva za podsticaje u poljoprivredi. Na ovaj način će doći do uštede vremena kod obrade zahteva usled uvođenja automatske provere formalnih uslova zahteva, kao i elektronske obrade zahteva.

Čitav proces finalno će se odraziti i na promenu načina rada Uprave za agrarna plaćanja jer će na taj način doći do bržeg odobravanja podsticaja kao i brže isplate zahteva. Na sastanku je istaknuta važnost automatizacije procesa podnošenja i obrade zahteva, time što će se povlačiti podaci iz javnih evidencija. Na ovaj način će se skratiti komplikovana i duga procedura i smanjiti broj pešačkih provera. O svim novinama po ovom pitanju poljoprivrednici i šira javnost će biti blagovremeno obaveštena.

U prostorijama Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dana 18. juna ove godine održan je sastanak Radne grupe za razvoj i uspostavljanje elektronskog sistema eAgrar. Кonstitutivnom sastanku Radne grupe, pored predstavnika iz Uprave za agrarna plaćanja i MPŠV, prisustvovali su i predstavnici drugih relevantnih ministarstava, NALED-a kao i predstavnik Projekta konkurentne poljoprivrede Srbija ispred Svetske banke.

Zadatak radne grupe je razvoj i uspostavljanje elektronskog sistema eAgrar, odnosno uspostavljanje objedinjene platforme digitalizovanog rada u poljoprivredi, a u sklopu Programa ekonomskih reformi za period od 2021. do 2023. godine, koji je usvojila Vlada Republike srbije, februara 2021. godine.

Teme