Povrtarstvo Voćarstvo i vinogradarstvo

Od maja 2022. Srbija će biti potpuno integrisana u informacioni sistem Ruske federalne službe za isporuku voća i povrća

Foto: Danijela Nišavić

„Mi ćemo od 2022. godine, od maja meseca, potpuno biti integrisani u informacioni sistem Ruske federalne službe, vezano za isporuku pošiljaka voća i povrća, što će nam omogućiti da u svakom trenutku znamo šta se dešava sa pošiljkom i da mogućnost eventualnih zloupotreba svedemo na minimum“, rekao je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, posle sastanka sa ministrom poljoprivrede Ruske Federacije Dmitrijem Patruševom.

Srbija želi dalji rast robne razmene, kao i da se ukupni izvoz iz naše zemlje, u naredne tri godine, poveća na najmanje 1,5 milijardi dolara. Ovo je izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle sastanka sa ministrom poljoprivrede Ruske Federacije Dmitrijem Patruševom. Njih dvojica razgovarali su o dodatnim potencijalima za razvoj trgovine poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, ali i o saradnji veterinarske i fitosanitarne kontrole.

„Ruska Federacija je jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije“, istakao je predsednik Vučić.  Obim razmene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u stalnom je porastu. Predsednik Vučić i ministar Patrušev konstatovali su da bi osnivanje zajedničkih kompanija u cilju nastupa na trećim tržištima donelo izuzetno veliku korist za obe strane. Naročito što Srbija i Rusija imaju vrhunske proizvode, kojima bi mogle da pokriju dobar deo potražnje na globalnom tržištu.

Sa ruskim kolegom razgovarao je i srpski ministar poljoprivede, a u prvom planu bio je sporazum Srbije i Evroazijske unije o bescarinskoj trgovini.

Obim razmene poljoprivrednih proizvoda između Srbije i Rusije dostigao je prošle pandemijske godine 480 miliona dolara. Pri tom, mi smo Rusima izvezli robu vrednu 366 miliona dolara, a od njih kupili za 114 miliona. Od 10. jula trgovina će biti dodatno ubrzana uz sporazum o bescarinskom izvozu Srbije u Evroazijsku uniju koji nam otvara tržište od gotovo 200 miliona potrošača – Rusije, Kazahstana, Belorusije, Jermenije i Kirgizije.

Obraćajući se medijima Dmitrij Patrušev ruski ministar poljoprivrde je rekao: „Srbija je važan strateški partner za Rusiju. Naše zemlje aktivno sarađuju u širokom krugu pitanja uključujući poljoprivredu u kojoj imamo trajan rast robne razmene koja je prošle godine premašila 500 miliona dolara“, rekao je ruski ministar Peteušev. Dodao je da će novi impuls toj saradnji biti početak primene sporazuma Srbije i Evroazijske ekonomske unije. „Obostrani interes razvoja saradnje potvrđuje agroekonomska izložba održana u Beogradu. Uveren sam da će to pomoći proširenju naše saradnje u oblasti poljoprivrede, i da će robna razmena koja je već velika samo da raste“, naveo je Patrušev.

Teme