Info

Privredna komora Srbije sa privrednicima organizuje sastanke 21. i 23. jula koji bi da učestvuju na sajmu „DUBAI EKSPO 2020“

Foto: Promo

Povodom predstavljanja privrede Srbije na Svetskoj izložbi “Dubai Ekspo 2020“ (https://www.expo2020dubai.com/), Privredna komora Srbije (PKS) tokom jula meseca organizuje sastanke sa privrednicima radi što bolje organizacije i pripreme kvalitetnog i efikasnog nastupa domaćih kompanija na ovoj prestižnoj globalnoj manifestaciji. Danas je održan jedan u nizu pripremnih sastanaka sa privrednicima koji su pokazali veliki odziv i interesovanje da se predstave na izložbi. Očekuje se da će privreda Srbije na najbolji način iskoristiti ovu mogućnost i iz Dubaija kao globalnog centra uspešno proširiti svoje aktivnosti na tržišta Bliskog istoka, Jugoistočne Azije i  Afrike.  

Sve važne informacije o učešću na “Dubai Ekspo 2020“ koji se održava od 1. oktobra 2021. godine do 31. marta 2022, privrednici mogu dobiti na onlajn sastancima koje organizuje Komora.

Sledeći sastanci su:

21.07. 11:00 – Link za sastanak

23.07. 11:00 – Link za sastanak

Svetska izložba u Dubaiju održava se pod sloganom: “Povezivanje umova, stvaranje budućnosti“ (Connecting minds, creating the future), a centralni događaji koji se odnose na predstavljanje naše zemlje, biće organizovani u nacionalnom paviljonu Srbije, površine 2.000 kvadratnih metara, koji će se nalaziti u tematskoj celini „mobilnost“ (Mobility).

Tema nastupa Republike Srbije na Svetskoj izložbi je Srbija stvara ideje – Inspirisani prošlošću, kreiramo budućnost (“Serbia Creates Ideas – Inspired by the past, shaping the future”).

Tokom trajanja svetske izložbe privrednici iz Srbije biće u mogućnosti da koriste prostorije PKS, opremljene svom potrebnom infrastrukturom,  u slobodnoj zoni Južni Dubai (Dubai South) (https://www.dubaisouth.ae/), gde se i održava manifestacija „Dubai Ekspo 2020“.

Prostor će predstavnicima kompanija biti na raspolaganju za promociju proizvoda ili usluga, poslovne razgovore sa potencijalnim partnerima, kao i za otpočinjanje posla u emiratu Dubai.

Na inicijativu organizatora izložbe, poseban akcenat biće stavljen i na privredne aktivnosti zemalja učesnica, koje obuhvataju gotovo sve sektore industrije.

Privredna komora Dubaija, zadužena za organizaciju privrednih aktivnosti i poslovno umrežavanje sa lokalnim (emiratskim kompanijama), definisala je određene tematske sedmice koje će se održavati tokom šest meseci trajanja izložbe, a obuhvataju sve oblasti od privrede, preduzetništva, digitalizacije, turizma do obrazovanja i zdravstva.

Predstavljanje Srbije na „Dubai Ekspo 2020“ simbolički je predstavljeno i inspirisano Vinčanskom civilizacijom. Izložbena postavka paviljona prikazuje savremenu Srbiju kao prirodnog naslednika ove kulture, stare više od 7.000 godina.  Nacionalni paviljon Srbije je osmišljen kao svojevrsna vremenska kapsula, koja povezuje zaostavštinu vinčanske kulture sa digitalno naprednom, savremenom Srbijom.

Paviljon će biti u potpunosti digitalizovan i pružiće mogućnost virtuelnog putovanja kako kroz različite realnosti, različite vremenske periode tako i kroz različite prostore.

Osnovni cilj nastupa Srbije u Dubaiju je predstavljenje inovacija, tehnoloških i naučnih uspeha, poslovnih i investicionih  prilika i povezivanje sa poslovnom zajednicom zemalja Bliskog Istoka, ali i celog MEASA regiona, kao i celim svetom.

Predstavljanjem na Svetskoj izložbi mi otvaramo nove šanse za razvoj Srbije kroz umrežavanje sa ključnim akterima svetske biznis zajednice i prezentujemo našu zemlju kao stabilnu investicionu destinaciju.

Kroz celovit biznis program i učešće brojnih poslovnih ljudi i kompanija, institucija i startapova iz Srbije, svetskoj biznis zajednici predstavićemo: zašto je Srbija prva u Evropi po direktnim investicijama, zašto je zovu Silicijumskom dolinom Balkana, zbog čega  je lider u eUpravi, ponosan domaćin Evropskog centra izvrsnosti za IKT rešenja u poljoprivredi i jedna od zemalja sa najboljim rezultatima u borbi protiv pandemije i imunizaciji. Predstavićemo i zašto su svetski mediji proglasili Beograd  za jedan od 5 najkreativnijih gradova na svetu.

U okviru “Dubai Ekspo 2020“ biće organizovan i veliki broj sajmova među kojima su: 17-21. oktobar, 2021 – GITEX – IT, 5 G, pametni gradovi … (https://www.gitex.com/), 8-12. novembar, 2021 – DUBAI DESIGN WEEK (grafički dizajn, tekstilni dizajn, nameštaj….) (https://www.dubaidesignweek.ae/), 13-17. februar, 2022 – GULFOOD sajam prehrane i drugi

Teme