Ratarstvo

Kompanija ADM, jedna od vodećih svetskih kompanija prehrambenog sektora, pokazala interesovanje za Sojaprotein

Foto: Promo

Kompanija ADM, među vodećim svetskim kompanijama u prehrambenom sektoru i agrobiznisu, pokazala je interesovanje za Sojaprotein, jednu od najvećih fabrika za preradu non-GMO soje u Evropi. Kupoprodajni ugovor je potpisan danas sa matičnom Viktorija grupom, pod čijim okriljem posluje Sojaprotein, a završetak transakcije očekuje se po dobijanju odobrenja regulatornih tela.

Veliko interesovanje stranih investitora u proteklom periodu, koje treba da rezultira dolaskom svetskog giganta ADM u Bečej, usledilo je nakon novih investicija u proizvodnju Sojaproteina, odličnih poslovnih rezultata i plasmana na inostranim tržištima u poslednje dve godine. 

„ADM nudi najkvalitetnija rešenja za prehrambenu industriju u skladu sa zahtevima savremenih potrošača i brigom o njihovoj ishrani i zdravlju. Mi smo pioniri u segmentu proteina biljnog porekla, i to je jedna od ključnih oblasti u kojima se kontinuirano i intenzivno razvijamo, i u kojima smo prvi izbor našim klijentima širom sveta. Proizvodi Sojaproteina sa visokovrednim proteinima soje, čiji je kvalitet prepoznat od strane široke mreže kupaca u Evropi i van nje, savršeno se uklapaju u naš portfolio. Sojaprotein ima raznovrstan asortiman obima kojim se može pohvaliti malo prerađivača soje, a njegova posebna komparativna prednost jeste prerada genetski nemodifikovane soje. U kombinaciji sa našom bogatom paletom komponenti i rešenja za ishranu ljudi i životinja, internacionalnim iskustvom našeg tima, globalnim lancem snabdevanja i inovativnim tehnologijama, verujemo u dalje širenje i još bolje pozicioniranje proizvoda od srpske non-GMO soje širom sveta“, izjavila je Leticia Goncalves, predsednica ADM za Global Foods.

„Sa ADM-om na čelu, Sojaprotein ulazi u novu fazu svog razvoja i daljeg rasta. Proizvodi od srpske soje sada će biti dostupni novim kupcima na svetskom tržištu, a kompanija će sa još bogatijom ponudom izaći na tržišta preko 60 zemalja u koje već godinama izvozi. Dolazak strateškog investitora svetskog renomea, sa tradicijom od 120 godina i globalnim lancem vrednosti počev od farmi pa sve do polica u maloprodaji, dokaz je uspeha i održivog modela poslovanja naše kompanije, ali i veliki kompliment za Srbiju i naš poljoprivredno-prehrambeni sektor. Ponosni smo što je ADM prepoznao ljudske i kapitalne resurse kojima Sojaprotein raspolaže i na koje može da računa u svom daljem širenju na tržištu u ovom segmentu“, izjavio je Stefan Babović, direktor operacija Viktorija grupe.

Od osnivanja 1977. godine, Sojaprotein prerađuje isključivo genetski nemodifikovanu soju, uzgajanu lokalno uz strogu kontrolu porekla i kvaliteta. Veliki broj proteinskih i uljarskih proizvoda kompanije ima široku primenu u mesnoj, konditorskoj, pekarskoj i industriji testenina, proizvodnji biljnih ulja i masti, ishrani životinja, dijetetici i farmaceutici, kao i u vegetarijanskoj i veganskoj ishrani. 

Teme