Solarni panel
Solarni panel Foto: Danijela Nišavić
Obnovljivi izvori energije

Početkom septembra javni poziv za dodelu subvencija za solarne panele, do kraja godine drugi poziv za zamenu stolarije

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je u Vrbasu nakon potpisivanja ugovora o rekonstrukciji i energetskoj sanaciji osnovne škole i predškolske ustanove, da će Ministarstvo početkom septembra raspisati javni poziv za dodelu subvencija za solarne panele, kao i da će do kraja godine biti drugi poziv za zamenu stolarije.

„Očekujem da sve lokalne samouprave najpre završe svoj deo posla za prvi poziv. Nisu sve raspisale javni poziv za kompanije. Čekamo i da se formiraju komisije i da sredinom avgusta budu raspisani pozivi ka građanima. Drugi poziv će biti u decembru i pozivam sve gradove i opštine da se prijave. Imaćemo svake godine tri poziva, ali ne smemo da dozvolimo da projekat traje narednih 20 godine. Plan je da za pet godina podignemo energetsku efikasnost na viši nivo, a za to ćemo izdvojiti oko 150 miliona evra godišnje“, rekla je potpredsednica Vlade.

Ona je dodala da će početkom septembra Ministarstvo raspisati javni poziv za dodelu subvencija za solarne panele, a da će procedura biti kao i za projekat zamene stolarije i da će država obezbediti polovinu potrebnih sredstava.

Teme