Zdravlje

Kako da sprečite upalu uha tokom leta?

Doc Univ dr Ljiljana Čvorović
Doc. Univerziteta dr Ljiljana Čvorović

Autor: Doc. dr sci. med. Ljiljana Čvorović, otorinolaringolog, Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu

Idealni dani za rashlađivanje na bazenu, reci, jezeru i moru, ali i za upale uha. Osetili ste da vam je uho zapušeno, imate blagi pritisak, slabije čujete, počinje i da se javlja bol. To su prvi simptomi takozvanog „plivačkog uha“. Iz dana u dan, bol je sve veći, a mogu se javiti i crvenilo i otok ušne školjke. Ovo stanje neće proći samo od sebe i bez lečenja, te je potrebno da se javite specijalisti za uho, grlo i nos.

Ko su izazivači?

Leti su ove infekcije jako česte. Izazivaju ih bakterije i gljivice. Loša higijena uva i stalno čačkanje štapićima za uši pomaži izazivanju ovakve upale.

Simptomi

Kupanje i ronjenje, ali i izloženost klima uređajima, promene klimatskih uslova i nadmorske visine, pad imuniteta, mogu da dovedu do upale spoljašnjeg, srednjeg ili unutrašnjeg uha. Osećaj zapušenosti uha, blagi pritisak, slabiji sluh, bol, tečni iscedak, povišena temperatura, vrtoglavica, mučnina i povraćanje mogu biti simptomi upale nekog dela uha. Čim primetite simptome, odmah se obratite ORL specijalisti.

Kako se razvija upala?

Foto: Pixabay.com

Kada se u spoljašnjem ušnom kanalu nakupi voda, ta vlaga zajedno sa ušnom mašću (cerumenom) pravi idealno mesto za razvoj bakterija. Ako postoji i najmanja ogrebotina ili iritacija ušnog kanala, lako dolazi do infekcije. Zato se ne preporučuje upotreba štapića, već vodu treba temeljno, ali nežno pokupiti mekim peškirom.

Savet za ljubitelje ronjenja

Za ljubitelje ronjenja postoje silikonski čepići za uši koji se mogu kupiti u radnjama sa sportskom opremom. Liče na plastelin, pa se oblikuju tačno prema Vašem ušnom kanalu i tako mu pružaju potpunu zaštitu od prodiranja vode u uho. 

Teme