Ceger Društveno odgovorno poslovanje

Delez Srbija donirala UNICEF-u sredstva za modernizaciju i opremanje neonatalnih jedinica u Srbiji

Najveći trgovinski lanac u zemlji kompanija Delez Srbija donirala je UNICEF-u 200.000 evra za modernizaciju i opremanje neonatalnih jedinica u našoj zemlji. Оvo je ove godine najveća donacija privatnog sektora koja će omogućiti nabavku prvog transportnog vozila za decu i aparata za terapijsku hipotermiju novorođenčadi Centru za neonatalogiju u Kragujevcu kao i jedan aparat za terapijsku hipotermiju novorođenčadi Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine iz Novog Sada. Donacijom će se obezbediti i stručna edukacija lekara, medicinskih sestara i saradnika za primenu najnovijih znanja i procedura u neonatologiji. 

„Ovo je prvo transportno vozilo namenjeno prevremeno rođenim bebama i deci uzrasta do 18. godina. Izuzetno važna donacija za naš Centar i Kliniku za pedijatriju koji su sada opremljeni da pružaju negu najugroženijim prevremeno rođenim bebama u situacijama kada je svaki trenutak ključan za njihovo preživljavanje. Ogromna je zahvalnost svih nas koji brinemo o prevremeno rođenim babama, trgovinskom lancu Delez Srbija koji je prepoznao važnost ove kampanje i donirao značajna sredstva. Veliko hvala i UNICEF-u koji je godinama uz nas i od koga smo od početka ove godine dobili već dva reanimaciona stola, tri inkubatora i pet infuzionih pumpi“, izjavila je direktorka Klinike za pedijatriju UKC Kragujevac, prof. dr Anđelka Stojković.

Transportno vozilo će omogućiti da najugroženija prevremeno rođena i bolesna novorođenčad na vreme i bezbedno stignu do najbliže jedinice za neonatalnu intenzivnu negu i time se omogući njihovo preživljavanje i stručno zbrinjavanje. Stručna edukacija lekara, medicinskih sestara  i saradnika doprineće da sve jedinice za intenzivnu neonatalnu negu dosegnu evropske standarde u ovoj oblasti i sprovođenje principa porodično orjentisane razvojne nege kao vitalnog koraka ka poboljšanju ishoda u pogledu smrtnosti, bolesti i razvoja dece rođene pre vremena i sa zdravstvenim komplikacijama.

„Uvek smo veoma ponosni i srećni kada smo kao kompanija u prilici da pružimo podršku lokalnoj zajednici u kojoj živimo i radimo. Neonatalne jedinice su izuzetno važan segment zdravstvenog sistema i zato je donacija namenjena njihovoj modernizaciji temelj zdravijeg i lepšeg odrastanja budućih generacija i dece iz Kragujevca, Vojvodine, kao i ostalih krajeva Srbije. Pandemija virusa i poslednje dve godine pokazale su nam koliko je važna solidarnost sa onima kojima je potrebna podrška, ali i da jedino odgovornim pristupom i udruživanjem možemo pokrenuti značajne inicijative i učiniti naše okruženje boljim mestom za život“, rekao je Jan-Vilem Dokhejr, generalni direktor kompanje Delez Srbija. 

Saradnja trgovinskog lanca Delez Srbija i UNICEF-a započeta je prošle godine kada je pokrenuta kampanja „Račun zaokruži, život produži“ u okviru koje kupci zaokruživanjem računa u Maxi, Mega Maxi, Tempo i Shop & Go

prodavnicama svakodnevno pružaju podršku prikupljanju sredstva za opremanje i modernizaciju neonatalne službe u Srbiji. 

„Podrška kompanije Delez Srbija je izuzetno važna za UNICEF Srbija, jer predstavlja odraz istinskog poverenja između dva partnera i zajedničku viziju kako da se podrže najosetljiviji članovi našeg društva, a to su svakako prevremeno rođene bebe. Ovom donacijom značajno ćemo unaprediti stepen opremljenosti neonatalne službe u Srbiji i omogućiti da deci u Srbiji, bez obzira na mesto stanovanja, budu dostupni najbolji uslovi za lečenje tj. njihov opstanak i razvoj. Pored najsavremenije opreme u koju spada i transportno vozilo i drugi medicinski aparti koje ćemo nabaviti zahvaljujući vrednoj donaciji kompanije Delez Srbija, za svu decu jednako je važno da uvek, a posebno u situacijama njihove najveće osetljivosti, kao što su prevremeno rođenje i bolest, osiguramo da kontakt sa majkom tj. roditeljima bude stalan jer je ključan za stimulaciju razvoja deteta, a time i njihovo brže i uspešnije ozdravljenje. Zato u okviru donacije nastojimo da modernizacijom intenzivnih nega ojačamo kapacitete i institucija i profesionalaca za primenu najviših standarda u neonatologiji koji uključuju i principe porodično orijentisane razvojne nege“, izjavila je Deyana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji.

Zahvaljujući saradnji sa vodećim nacionalnim stručnjacima iz oblasti neonatologije, UNICEF je od 2017. godine do danas definisao niz mera kojima su podržane jedinice za intenzivnu neonatalnu negu u osam zdravstvenih ustanova u Nišu, Kragujevcu, Beogradu i Novom Sadu. Tokom ovih pet godina, UNICEF je  uložio 53.210.532 dinara u modernizaciju rada neonatalne službe u Srbiji  i nastavlja svoj rad u saradnji sa Ministarstvom zdravlja koje je podržalo i kampanju Tako mali da bi u srce stali.

Teme