Društveno odgovorno poslovanje Vode Srbije

U ČAČKU postavljena prva ROSA klupa za mame i bebe

Foto: Danijel Ljušić

ROSA voda već više od jedne decenije podržava ono što je važno, a to je porodica i buduće generacije dece. U okviru inicijative „Beba bira gde“ u Čačku je postavljena prva ROSA klupa za mame i bebe u 2021. godini.

Posle dva uspešno realizovana projekta u saradnji sa Ministarstvom zdravlja kada su osnovane 3 banke humanog mleka i otvoreno 20 Rosa školi roditeljstva u gradovima širom Srbije, Rosa voda je pokrenula projekat „ROSA podrška dojenju“ svesna činjenice da situacija u Srbiji nije nimalo ohrabrujuća, kada je reč o dojenju.

„U cilju podizanja svesti javnosti u okviru projekta ’ROSA podrška dojenju’, podržali  smo manifestacije koje promovišu dojenje u javnosti i pokrenuli inicijativu ’Beba bira gde’. Prvo istraživanje u Srbiji koje smo sproveli u okviru inicijative ’Beba bira gde’ pokazalo je da 30 odsto žena uopšte nije dojilo u javnosti i da je potrebno dodatno osnažiti mame na taj korak. Zahvaljujući velikoj podršci javnosti, kroz kupovinu ROSA vode prikupljena su značajna sredstva za opremanje soba za dojenje u porodilištima i za postavku ROSA klupi za mame i bebe. Tokom prošle godine postavili smo 21 klupu za dojenje u gradovima širom Srbije i ove godine nastavljamo tradiciju. Verujemo da ćemo postavkom ROSA klupe za mame i bebe dodatno osnažiti mame u Čačku da doje svoje bebe u javnosti“, rekla je Agnes Ivković, brend menadžer ROSA vode.

Agnes Ivković Foto: Danijel Ljušić

Na svečanom otvaranju ROSA klupe za mame i bebe u Čačku govorila je i Prim. dr Slavica Dragutinović, član gradskog veća grada Čačak za oblast brige o porodici i sprovođenja mera populacione politike, koja je ovom prilikom istakla značaj podrške kompanija u cilju intenziviranja aktivnosti promocije i podrške dojenju.

„Danas u toku Svetske nedelje dojenja, grad Čačak postaje bogatiji za još jednu klupu za mame dojilje. O značaju i prednostima dojenja u ishrani najmlađih građana govori i podatak da se ova nedelja obeležava u 170 zemalja sveta. Grad Čačak je aktivnosti vezane za podršku dojenju uvrstio u svoj Akcioni plan populacione politike 2019-2023. godine i time omogućio realizaciju raznih aktivnosti podsticaja i podrške dojenju. Zato ovakve akcije društveno odgovornih kompanija, kao što je inicijativa ROSA vode ’Beba bira gde’, podstiču da se poveća broj dece koja se isključivo hrane majčinim mlekom. Sada to čini oko 52% odojčadi do 6 meseci i 45% male dece do 2 godine starosti“, istakla je Prim. dr Dragutinović.

U narednom periodu, kroz inicijativu „Beba bira gde“ planirana je postavka još ROSA klupi za mame i bebe i 3 ROSA kutka koji su izrađeni od borove građe i specijalno dizajnirani kako bi pružili svu neophodnu udobnost mamama dok borave sa svojim bebama na otvorenom, jer dojenje je ono što je važno, a beba bira gde.

Teme