Banke

PROKREDIT BANKA I EBRD 20 odsto bespovratnih sredstava za građane koji uzmu kredite za podsticanje energetske efikasnosti

Foto: Promo

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbedila je ProCredit banci kredit u iznosu od 588 miliona dinara za finansiranje investicija koje podstiču energetsku efikasnost domaćinstava.

Građani mogu koristiti sredstva za ulaganje u tehnologije za uštedu energije poput izolacije, zamene vrata i prozora, toplotnih pumpi, solarnih panela itd. Ulaganjem u navedena unapređenja putem kredita ProCredit banke, ostvaruju pravo na bespovratna sredstva u iznosu do 20 procenata iznosa kredita, koja finansira Evropska unija (EU).

ProCredit banka se pridružila Programu finansiranja zelene ekonomije (Green Economy Financing Facility – GEFF), kojim se obezbeđuje ulaganje u energetsku efikasnost, čime se podstiče izgradnja ekološki održive ekonomije.

„Najnoviji ugovor sa EBRD-om za nas predstavlja veliki korak, jer približava nove energetski efikasne tehnologije fizičkim licima, nama važnim klijentima. ProCredit banka je godinama opredeljenja ka finansiranju energetski efikasnih rešenja, o čemu najbolje svedoči iznos trenutno aktivnog green portfolija koji prevazilazi 150 miliona evra. Sigurni smo da će GEFF kreditna linija uvećati naš zeleni portfolio i poboljšati kvalitet života naših klijenata“, rekao je Igor Anić, predsednik Izvršnog odbora ProCredit banke.  

GEFF program za Zapadni Balkan podržavaju EU, Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF) i austrijsko Savezno ministarstvo finansija, a deo je Regionalnog programa energetske efikasnosti za zapadni Balkan. Cilj programa je da region Zapadnog Balkana, koji je poznat po visokom energetskom intenzitetu, poboljša energetsku efikasnost stambenog sektora, koji je jedan od najvećih potrošača energije.

„Drago nam je što se ProCredit banka pridružila našem programu GEFF, koji je već́ pomogao preko 2.200 vlasnika kuća u Srbiji da poboljšaju energetsku efikasnost svojih domova. Nadamo se da će ova nova kreditna linija doći do još više domaćinstava, i pomoći im da smanje svoju potrošnju energije čime će takođe doprineti boljem kvalitetu vazduha u njihovim zajednicama,“ rekao je Mateo Kolanđeli, direktor EBRD-a u Srbiji.

Teme