Telekomunikacije

5G Ericsson otvara novi Centar za realizaciju digitalnih usluga u Beogradu

Antonio Passarella, generalni direktor Ericssona za Srbiju

Kompanija Ericsson je najavila otvaranje novog Centra za realizaciju digitalnih usluga  (Digital Services Service Delivery – DSSD) u Beogradu, što će doprineti razvoju 5G tehnologije u Srbiji. Ovaj savremeni centar će se fokusirati na mrežnu virtuelizaciju i 5G mreže razvijene na tehnologiji oblaka, čime će osnažiti globalni 5G ekosistem, oslanjajući se na postojeću saradnju kompanije Ericsson sa srpskim mobilnim operaterima.

Ova najava obeležava 25 godina poslovanja kompanije Ericsson u Srbiji, a objavljena je tokom diskusije na temu „5G za razvoj i inovacije u Srbiji“, koju je organizovao NJ. E. Jan Lundin, ambasador Kraljevine Švedske u Republici Srbiji, povodom posete švedske parlamentarne delegacije na čelu sa NJ. E. Andreasom Norlenom, predsednikom švedskog Parlamenta. Sastanku su prisustvovali, između ostalih, ključni predstavnici  Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva unutrašnjih poslova, srpskih mobilnih operatera i Antonio Passarella, direktor kompanije Ericsson za Srbiju.

DSSD centar kompanije Ericsson u Srbiji već je angažovao više od dvadeset lokalnih profesionalaca i nastavlja potragu za kadrovima među studentima različitih disciplina. Otvaranje centra u Srbiji oslanja se na strateška partnerstva koja je Ericsson uspostavio tokom više od decenije sa vodećim fakultetima širom zemlje. 

NJ. E. Jan Lundin, ambasador Kraljevine Švedske u Republici Srbiji i Antonio Passarella, generalnni direktor Ericssona za Srbiju

Sa prelaskom na 5G, od mobilnih mreža se očekuje da podrže mnogo širi spektar usluga i veću količinu podataka nego do sada, uz veći stepen inteligencije, virtuelizacije i automatizacije. DSSD centar kompanije Ericsson funkcionisaće u središtu ove mrežne evolucije ka 5G tehnologiji, koja će omogućiti inteligentna rešenja za ljude, kompanije i društvo na lokalnom i globalnom nivou i obezbetiti telekomunikacionim operaterima nove izvore prihoda, kao i nove oblike saradnje sa preduzećima i izvanredna iskustva za krajnje korisnike. 

Novozaposleni u DSSD centrali će raditi na najnaprednijim, najsavremenijim tehnologijama za 5G mreže – npr. virtuelizacija mrežnih funkcija, aplikacije i infrastruktura razvijena na tehnologiji oblaka, automatizacija mreže i veštačka inteligencija – za klijente kompanije Ericsson ne samo u Srbiji, već i širom Evrope i Latinske Amerike.

Antonio Passarella, direktor kompanije Ericsson za Srbiju, kaže: „5G tehnologija je jedinstvena platforma za otvorene inovacije od koje se očekuje da podstakne srpsku ekonomiju i globalnu konkurentnost. Ona može da doprinese privlačenju više dugoročnih ulaganja u zemlju i da za sve razvijeniju digitalnu ekonomiju naše zemlje bude dodatna pokretačka snaga u budućnosti. DSSD centar stiže u pravom trenutku zbog toga što će odigrati ključnu ulogu u ubrzanom usvajanju 5G tehnologije u Srbiji i šire. Ovo je još jedan dokaz naše dugoročne posvećenosti i kontinuiranog ulaganja u podršku mladim kadrovima i širenju digitalnih veština.“

Teme