Energija

Gas u Srbiji neće poskupeti

Foto: Pixabay.com

„Skok cena gasa na svetskom tržištu rezultat je niskih temperatura tokom marta i aprila ove godine, nesreća u skladištima gasa u Rusiji i kašnjenja u izgradnji Severnog toka, ali ove okolnosti neće uticati na promenu cene gasa u Srbiji, jer postoji dugoročni ugovor sa „Gaspromom““, rekao je, gostujući na TV Prva, Petar Stanojević, specijalni savetnik potpredsednice Vlade i ministarke rudarstva i energetike, prof. dr Zorane Mihajlović.

„Zbog zime koja je trajala duže, evropska skladišta su bila prazna, a nesreća u Rusiji uticala je na smanjenje isporuke. Ukratko, količine gasa nisu bile dovoljne i cena je sa 220 skočila na 580 dolara za hiljadu kubika, ali se to neće odraziti na cenu energenta u Srbiji, jer postoji desetogodišnji ugovor sa „Gaspromom“ koji važi do kraja ove godine. Inače, cena gasa zavisi od geopolitičke situacije, koja diktira kretanja na evropskom i svetskom tržištu“, rekao je Stanojević.

On je rekao da će formiranje cene za sledeću godinu zavisiti od pregovora „Srbijagasa“ sa „Gaspromom“, ali i da očekuje da tokom oktobra cene gasa na svetskom tržištu budu u padu.

Teme