Banke

Poslovanje Komercijalne banke u prvoj polovini 2021. RAST u svim KLJUČNIM segmentima

Vlastimir Vuković, predsednik Izršnog odbora Komercijalne banke

Visoka adekvatnost kapitala i napredak u svim ključnim segmentima poslovanja – rast aktive za 180 miliona evra, odnosno za pet odsto, kreditne aktivnosti od 55 miliona evra što iznosi gotovo tri i po procenta, kao i depozita u iznosu većem od 144 miliona evra ili pet odsto –  obeležili su poslovanje Komercijalne banke, članice NLB Grupe u prvoj polovini 2021. godine.

Temelj za ostvarenje poslovnih planova i veoma dobrih rezultata, postavljen je unapređenjem metodologija i procedura u okviru usklađivanja sa stanardima nove matične NLB Grupe, kao i smanjenju portfolija problematičnih kredita za 33 miliona evra, čime je osiguran nastavak rasta kreditne aktivnosti. 

Već u prvom kvartalu Komercijalna banka je oborila rekord u jednom od strateških segmenata poslovanja – u realizaciji kredita za stanovništvo, gde je zabeležen skok od čak 36 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Uz to, potvrdila je već tradicionalnu ulogu lidera u finasiranju agrara i nastavila stabilan rast portfolija kredita za privredu.

Foto: Promo

Naš najveći kapital je više od milion zadovoljnih klijenata. Stalna želja da opravdamo njihovo poverenje i ovoga puta je bila najbolji vetar u leđa da postignemo odlične rezultate i dokažemo da je ulaskom u NLB porodicu, Komercijalna banka postala još stabilnija i spremnija da se okrene njihovim potrebama. Nastavili smo da se razvijamo kao univerzalna banka sa individualnim i relevantnim rešenjima za svakog pojedinačnog klijenta. Rezultati koje smo zahvaljujući tome postigli, ukazuju da smo na sigurnom putu da ostvarimo projekcije za tekuću godinu, ali i plan da u narednih pet godina postanemo vodeća finansijska institucija u Srbiji“, istakao je Vlastimir Vuković, predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke.

On je dodao da će u skladu sa strateškim opredeljenjem NLB Grupe, Komercijalna banka značajan deo sredstava od neto kamata i naknada preusmeriti u dalji razvoj i širenje spektra ponude digitalnih servisa i usluga, kako bi nastavila dinamičan razvoj ukorak sa savremenim potrebama svojih klijenata. 

„Komercijalna banka beleži eksponencijalni rast upotrebe digitalnih servisa i usluga, od gotovo 40 odsto godišnje. Za prvih šest meseci tekuće godine razvili smo i klijentima ponudili potpuno digitalne keš kredite, kao i KombankPay aplikaciju, za još efikasnija i sigurnija plaćanja mobilnim telefonima. U narednom periodu želimo da digitalizujemo i ponudimo što veći broj usluga online, ali i da paralelno sa tim nastavimo da radimo na unapređenju standarda u ekspoziturama, koje ostaju mesto susreta i savetovanja naših klijenata“, naveo je Vuković.

Kao jedna od sistemskih igrača na tržištu Srbije, Komercijalna banka se ove godine pridružila NLB Banci u pružanju sistemske podrške malim biznisima na putu oporavka od ekonomskih posledica pandemije kroz projekat Okvir podrške, kao i proizvođačima organske hrane kroz Organic konkurs. U ovoj godini Banka je otvorila i svoj prvi Kreditno stambeni centar, potpuno jedinstven koncept sveobuhvatne podrške od podnošenja zahteva do realizacije.

Teme