Voćarstvo i vinogradarstvo

Privrednici Lenjingradske oblasti traže partnere u Srbiji ŠANSA za proizvođače borovnica

Foto: Pixabay.com

Veliki potencijal za unapređenje saradnje srpskih i ruskih kompanija postoji u oblasti proizvodnje opreme i materijala za građevinarstvo i prehrambenoj industriji, rečeno je danas u Privrednoj komori Srbije (PKS) na B2B sastanku domaćih privrednika sa kolegama iz Lenjingradske oblasti Ruske Federacije.

Današnji susret sa privrednicima Lenjingradske oblasti je samo prvi u nizu poslovnih pregovora koje Centar za privrednu saradnju “Biznis Geometrija“ iz Rusije, uz podršku PKS i Trgovinskog predstavništva RF u Srbiji, organizuje u Privrednoj komori krajem avgusta i početkom septembra.

„Planirano je da razgovori sa partnerima iz Lenjingradske oblasti traju dva dana, a zatim se nastavljaju pregovori sa kompanijama iz Omske oblasti i Republike Mordovije. Lenjingradsku oblast predstavljaju tri kompanije, Omsku oblast i Republiku Mordoviju po šest. Ovih 15 kompanija imaće razgovore sa ukupno 51 srpskom firmom tokom desetak dana“, izjavila je Jelena Ivanković, viši savetnik u Centru za Aziju, Rusku Federaciju i ZND Privredne komore Srbije.

Podaci za prvih šest meseci ove godine potvrđuju dobru privrednu saradnju Srbije i Rusije. U odnosu na isti period prethodne godine, izvoz je povećan za 17,23 odsto i iznosio je 529,3 miliona dolara, uvoz je smanjen za 38,2 odsto, i iznosio je 666,1 milion dolara. Kada je reč o izvozu usluga, za pet meseci iznosio je 111 miliona, a uvoz 90 miliona dolara.

Marko Radisavljević, direktor preduzeća Radik iz Aranđelovca, koje se bavi prodajom građevinskog materijala, učestvovao je danas na B2B sastanku sa potencijalnim ruskim partnerima.

„Došli smo da se upoznamo sa predstavnicima ruske kompanije iz sektora građevinarstva kako bismo započeli distribuciju njihovih proizvoda u Srbiji i regionu“, rekao je Radisavljević.

 Ksenija Pjanih, direktorka Izvoznog centra Lenjingradske oblasti navodi da su u Srbiju došli predstavnici građevinskog i poljoprivrednog sektora.

„Neke kompanije iz Lenjingradske oblasti kupuju borovnice iz Srbije za sokove i konditorsku industriju. Znamo da Srbija ima rastući sektor građevinarstva, a mi imamo mnogo građevinskih kompanija, te tu vidimo mogućnost zajedničkih projekata i saradnje“, istakla je Pjanih.

Dmitri Ivanov, generalni direktor ruske kompanije „Helpkompozit“, kaže da je to preduzeće zainteresovano za širenje na tržišta izvan Rusije.

„Zato smo došli da bi predložili srpskim kompanijama da implementiraju naše proizvode u svoje poslovanje“, rekao je Ivanov.

U skladu sa dobrim bilateralnim odnosima Rusije i Srbije, potrebno je dodatno iskoristiti potencijal za saradnju između ruskih regiona, tamošnjih kompanija, sa preduzećima iz Srbije koja žele da svoje usluge i proizvode plasiraju na tržište RF i rade na zajedničkim projektima, naveo je Vladimir Grišin, direktor predstavništva Trgovinsko-industrijske komore RF u Srbiji.

Teme