Prehrambena industrija

IZVOZ SLADOLEDA UVEĆAN TRI PUTA u odnosu na 2016.

Foto: Pixabay.com

Proizvodnja sladoleda u Srbiji beleži višegodišnji trend rasta koji je na kratko usporen prošle godine kada je proizvedeno oko 33 hiljade tona, što je na nivou iz 2019. Ta godina se, inače, smatra za jednu od najboljih za „sladoledare“ jer su napravili čak 52 odsto više ovih poslastica u odnosu na 2018. godinu.

„Od 2018. se beleži veliki trend rasta u ovoj industriji koji je bio i ranijih godina u blagom porastu. U prošloj godini smo izvezli trostruko više nego 2016. godine“, navode u Udruženje za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije.

Prema podacima Udruženja, sladoled se izvozi najviše u Hrvatsku, BiH, Bugarsku, Rumuniju, Grčku, Crnu  Goru ali i Ujedinjeno Kraljevstvo, Poljsku, Nemačku, Španiju…

U Srbiji posluju velike fabrike sladoleda „Frikom“, „Froneri Adriatik“ i kompanija „Svislajon – Takovo“, koje zapošljavaju oko 2.000 radnika. Trenutno radi i stotinak malih zanatskih proizvođača.

Sladoled iz Stare Pazove na tri kontinenta

Ulaganjem 50 miliona evra kompanije „Froneri“ u modernizaciju poslovanja nekadašnje Delta/Nestle fabrike u Staroj Pazovi, površina stare fabrike je gotovo udvostručena, a proizvodni kapaciteti povećani dva i po puta.

„Svakodnevno radimo na obogaćivanju naše ponude u kojoj imamo preko 200 različitih proizvoda. Svaki se pravi prema istim standardima vrhunskog kvaliteta i održivosti, uz poštovanje specifičnih potreba određenih zemalja. Na primer, sladoledi koji se izvoze u Izrael moraju da ispune stroge norme košer sertifikata”, kaže Miroslav Micković, direktor operacija „Froneri Adriatik“-a.

Od 330 zaposlenih u kompaniji, 190 je iz Stare Pazove i Inđije. Izvoze u više od 25 zemalja na tri kontinenta. Vrednost izvoza je prošle godine premašila 38 miliona evra.

Zanatski sladoled sve popularniji, među njima Moritz Eis

Globalna prodaja sladoleda u svetu raste iz godine u godinu. Zanatski proizvođači sladoleda zauzimaju sve veći deo tržišta. Mladi ali i stariji potrošači diktiraju nove trendove.

Moritz Eis sladoledi su nastali u Beogradu 2012. godine kao prvi prirodni zanatski sladoledi u zemlji. Osnivač je bio Austrijanac Moric Frid (Moritz Fried), investicioni bankar. Danas je firma Kiddo 88 iz Beograda vlasnik franšize „Moric“.

„Proizvodnja je na Novom Beogradu, a kapaciteti su 15-20 tona mesečno. U 2020. godini smo napravili 120 različitih vrsta sladoleda, sve od potpuno prirodnih sastojaka i na zanatski način, ručno rađeno, bez emulgatora, konzervansa, kao i bez korišćenja veštačkih boja ili aroma i uvoznih pasti“, kaže Rade Rakočević, vlasnik preduzeća Kiddo 88.

Trend konzumiranja zdrave hrane, kaže, više nije „neki globalni hir“ već sve jasnija potrebe domaćih potrošača da vode računa o što zdravijoj ishrani. „Plan je da uskoro izbacimo i organske sladolede, od domaćih sirovina“. Podržavaju mala gazdinstva, koriste biorazgradive kašičice, a uskoro i biorazgadive kutije za dostavu sladoleda. 

Teme