Selo&Planina&Grad

NA JAHORINI 4. JAHORINA OPENspace HUB regionalna kolonija

Na Jahorini se od 27. avgusta do 3. septembra održava 4. Jahorina OPENspace Hub, regionalna umetnička kolonija na kojoj savremeni umetnici prirodnom okruženju ove olimpijske planine daju novi koncept i izgled. Učestvuje više od 40 mladih umetnika iz regiona, među kojima su muralisti, vajari, fotografi, konceptualni umetnici i muzičari. Oni će na nekoliko lokacija, kreativnim intervencijama i pod mentorstvom akademskih umetnika i profesora, ujediniti umetnost, slobodu i prirodu, te Jahorini, u trajno nasleđe, ostaviti umetničku vrednost na otvorenom.


Juče su počele dve programske celine Jahorina OPENspace HUB-a:


MURALISANJE

Oslikavanje 15 selektovanih murala na zidovima ulaza na Jahorinu, na lokaciji tzv. Osmica. Muralisti će oslikati ispis OC Jahorina. Svaki umetnik je dobio po jedno slovo za oslikavanje, uz motive na temu programa: flora i fauna Jahorine. Mentor je Andreja Krstić – Chenipe, jedan od najpriznatijih muralista u regionu.


RECOVER 

Izrada skulptura i instalacija u drvetu i drugim dostupnim materijalima koji se povezuju sa prirodnim ambijentom u kojem nastaju. Između ostalog će praviti  i moderno rešenje za odlaganje skija. Mentor ove programske cjeline je Branko Milanović, docent na Akademiji likovnih umetnosti u Trebinju. Tema je „Komad na planini“.

Već tokom vikenda je počeo VALERI program, fotografska kolonija pejzažne fotografije, uz edukativna i praktična predavanja Adnana Bubala, jednog od najboljih pejzažnih fotografa regiona i šire, čije je fotografije objavljivao i National Geographic. Radovi učesnika Valeri programa, među kojima su i svitanje i izlazak sunca na Jahorini, biće naknadno predstavljeni na nekoliko izložbi u regionalnim centrima.
U okviru ECHO muzičkog programa u sredu će biti održan koncert studenata katedre za gudačke instrumente Fakulteta muzičke umetnosti Beograd.

Učesnicima Jahorina OPENspace HUB-a, sinoć je u okviru OFF programa, prikazan dokumentarni film „Dream Team Babe“ autorice Lejle Zvizdić, a sutra će biti upriličena projekcija i filma „Džemo“ autora Lejle Kajić i Davorina Sekulića.
Jahorina OPENspace Hub je mesto susreta i umrežavanja mladih afirmisanih umetnika, kroz čija se jedinstvena artistička dela u javnom prostoru, promoviše simbioza prirode i umetnosti.

Osnovni moto Jahorina OPENspace HUB-a je: „Što nastane u prirodi, ostane u prirodi“.

Tagovi

Teme