Osiguranje

Polugodišnji rezultati Triglav osiguranja RAST premije kao potvrda STABILNE pozicije na tržištu Srbije

Triglav Osiguranje a.d.o. Beograd povećalo je ukupnu premiju u prvoj polovini 2021. za 12 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dostigavši nivo od 37,8 miliona eura. 

Prema poslednjim javno obelodanjenim podacima, Triglav Osiguranje u prva tri meseca 2021. je povećalo svoje tržišno učešće na 7,7 odsto (u istom periodu 2020. ono je iznosilo 7,3 odsto) i zadržalo peto mesto na visoko koncentrisanom srpskom tržištu osiguranja, gde posluje 16 osiguravajućih društava.  O uspešnosti poslovanja svedoči činjenica da je zabeleženi rast premije veći od rasta srpskog tržišta osiguranja za 6,4 procentna poena. 

U prva tri meseca 2021. ukupna premija osiguranja u Srbiji porasla je za 3,2 odsto i dostigla nivo od 236,5 miliona eura. Premije su porasle 14 odsto u životnim i 11 odsto u neživotnim osiguranjima.

„Pored prisutne neizvesnosti dalje manifestacije pandemije, srpska ekonomija u prvoj polovini 2021. godine beleži oporavak, rast bruto domaćeg proizvoda i veći priliv direktnih stranih investicija. Blagovremenim prilagođavanjem poslovnog modela tržišnim uslovima, obezbedili smo kontinuiran stabilan rast tržišnog učešća i veću disperziju portfelja, ojačali našu tržišnu poziciju i ostvarili zadovoljavajuću profitabilnost„, istakao je Dragan Marković, predsednik Izvršnog odbora Triglav osiguranja, Beograd.

Grupa Triglav zabeležila je rast premija na svim tržištima

Grupa Triglav je u prvom polugodištu obračunala 731,1 milion eura konsolidiranih bruto premija osiguranja, 9% više nego u istom razdoblju prošle godine, te je ostvarila rast premije na svim tržištima i u sva tri segmenta osiguranja. U odnosu na kraj 2020, u upravljanju imovinom klijenata u uzajamnim fondovima i putem individualnog upravljanja, povećala je obim sredstava pod upravljanjem za 20% (na 1,392 miliona eura). Polugodišnja dobit pre oporezivanja grupe iznosi 56,2 miliona eura i 39% je veća nego u prvoj polovini prošle godine i 35% veća nego u prvoj polovini 2019. (u vreme pre pandemije covid-19). Grupa procenjuje da će, s obzirom na predviđene uslove poslovanja, do kraja 2021. ostvariti godišnju dobit u planiranom rasponu. 

Teme