Agro Svet

OVE GODINE ROD MASLINE U ISTRI PODBACIO Maslinovo ulje izuzetnog kvaliteta ali i veće cene

Foto: Danijela Nišavić

Autor: Seebiz.eu

Najpre je zbog izuzetno niskih, a onda visokih temperatura maslina podbacila. Rod će u Istri biti ispod pedeset odsto, što znači manje maslinovog ulja visokog kvaliteta, ali i više cene, javlja Nova, a prenosi seebiz.eu

Na granama masline nema ništa. A na njima bi odavno trebalo biti na stotine kilograma ploda masline. I zrno po zrno, možda će se skupiti jedva trideset odsto prošlogodišnje berbe.

„One jesu zdrave, i sve, ali nema ploda, nema, poneka stabla nemaju niti jedno zrno. Što bude, bude. Moramo se prilagoditi i pomiriti, iduće godine možda bude bolje“, rekla je maslinarka Đurđica Beletić za Novu TV.

Nisu nimalo optimisti ni maslinari u Vodnjanu. Masline su zdrave, ali od ploda – ništa. Od 3.700 maslina koliko ima maslinar Livio Belci, 1.500 će ih biti bez ploda, pa u nekim maslinjacima berbu neće obavitii. Oni koji će masline i brati i prodavati ne očekuju veliku zaradu.

Lošu godinu neće osetiti samo maslinari. Smanjeni rod ove godine uticaće u kućni budžet.

„Mi smo bez obzira na sve morali obrađivati one terene koje neće imati maslina ove godine i tu će biti većih troškova nego prihoda“, objašnjava maslinar Livio Belci.

A situacija se u maslinicima počela komplikovati još u proleće.

„Onaj hladni talas koji je bio nakon Uskrsa kada je pao sneg i kada su naglo pale temperature, onda je došlo delimično i do smrzavanja. Potom se javio drugi problem, taj nagli skok temperature, koji nije toliko bio problematičan nego relativna vlažnost vazduha“, ističe Marin Krapac s Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču.

No, ono što u celoj situaciji ohrabruje je da će maslinovo ulje ove godine biti izuzetnog kvaliteta. Malo je roda pa će se masline brže prerađivati. I po višim cenama ove godine biti plasirane na police, zaključuje seebiz.eu.

Teme