Obnovljivi izvori energije

Sutra javni poziv za subvencionisanje i ugradnju SOLARNIH PANELA

Solarni panel
Solarni panel Foto: Danijela Nišavić

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je danas da će u petak, 3. septembra, biti raspisan javni poziv Ministarstva rudarstva i energetike za subvencionisanje ugradnje solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe.

“Program će se sprovoditi po istom modelu kao i kad smo imali javni poziv za zamenu stolarije, što znači da 50 odsto novca obezbeđuju jedinice lokalne samouprave i Ministarstvo, a 50 odsto plaćaju sami građani. Očekujem da u narednih mesec, do mesec i po dana, građani mogu da potpišu prve ugovore sa jedinicama lokalnih samouprava”, rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade je dodala da je planirano da do kraja godine bude raspisan još jedan javni poziv za zamenu stolarije, a da će u narednoj godini biti nekoliko javnih poziva za subvencionisanje ugradnje solarnih panela.

“Ne postoji nijedan razlog da ne koristimo zelenu energiju i da ne učinimo sve da budemo efikasniji u korišćenju električne i toplotne energije, a javni pozivi upravo treba da doprinesu tom cilju. Hoćemo da vidimo u narednih nekoliko godina na krovovima zgrada i kuća više solarnih panela i da više koristimo zelenu energiju”, rekla je Mihajlovićeva.

Teme