Banke

Od kasice do kartice – kako usmeriti dete da razvije odgovoran odnos prema novcu

Osim uzbuđenja koje donosi zbog početka nove školske godine, septembar ima i svoju manje lepu  stranu, poznatiju kao “septembarski udar na kućni budžet”. Školska matematika samo delimično pomaže  u rešavanju ove jednačine sa mnogo nepoznatih, pa je ovaj period godine dobra prilika za mali kućni kurs  finansijske pismenosti koji će vam pomoći da kod dece razvijete odgovoran odnos prema novcu. Neki od  saveta mogu se primeniti i na mališane predškolskog uzrasta. Štaviše, veoma je važno da se o novcu  kroz svakodnevne situacije razgovara od najranijeg uzrasta, praktično čim vaši mališani nauče da u  prodavnici traže omiljeni slatkiš ili igračku.  

Samostalnost

Dozvolite detetu da samo koristi novac. Kupovina sitnica odlična je prilika da vaše dete samo plati  sladoled ili sličice, u početku uz nadzor. Predškolac koji poznaje osnovne matematičke operacije može i  da proveri da li je dobro vraćen kusur. Zatim, postepeno podstičete dete da samo ode do prodavnice,  izabere šta želi za novac kojim raspolaže i obavi kupovinu. Dete treba da se upozna sa novčanicama  koje se koriste, a u današnjim uslovima svakako mu treba skrenuti pažnju i na pojačane mere dezinfekcije  nakon rukovanja novcem.  

Uvedite džeparac

Uvedite redovan džeparac. Najbolji način da naučite dete da raspolaže novcem je da mu date džeparac.  Ako potroši veći deo mesečnog džeparca na novu igračku, a posle ne bude imalo dovoljno da u bioskopu  pogleda film koji dugo čeka, naučilo je iz prve ruke lekciju o posledicama neplanske prekomerne  potrošnje. Džeparac je važan alat finansijskog opismenjavanja. Pored toga što razvija samopouzdanje,  čini lakšim finansijsko osamostaljivanje dece i mladih, nego u slučaju da se sa ličnim novcem sretnu tek  kao odrasli ljudi. Iznos džeparca odredite prema mogućnostima domaćinstva, ali je važno da ga dete  dobija redovno, jer tako uči da planira svoj lični budžet.  

Uključite dete u raspoređivanje kućnog budžeta

Uključite dete u raspoređivanje kućnog budžeta. Kod dece treba razvijati svest o tome da je novac  kojim raspolažemo ograničen i da moramo da vodimo računa o tome kako ga raspoređujemo ne bismo  li podmirili sve potrebe. Ovome ih možete naučiti i na primeru koji je njima blizak. Predočite im iznos koji  mogu da potroše za nove stvari i pustite ih da sami odluče da li će kupiti skupe patike i nositi jaknu od  prošle godine ili odabrati obe stvari po jeftinijoj ceni. Racionalno korišćenje sredstava kojima raspolažemo  je osnova odgovornog odnosa prema novcu.  

Uputite decu osnove štednje

Uputite decu u osnove štednje. Objasnite detetu da ste letovanje priuštili iz porodičnog štednog fonda  za putovanja. Podstaknite ga da samo postavi svoj štedni cilj i prikupi novac za igračku koju želi tako što  će u kasici čuvati novčane poklone. Kroz štednju se uči i važna veština da se odoli trenutnom iskušenju  i sačeka na zadovoljstvo ispunjenog cilja. Isto tako, objasnite da ne treba štedeti samo radi posedovanja  novca, a odricati se zadovoljstava, jer novac nije sam sebi svrha. 

Upoznajte dete sa finansijskim inovacijama

Upoznajte dete sa finansijskim inovacijama. U svetu koji se ubrzano menja usled digitalizacije, vaše naslednike izvesno čeka jedan sasvim drugačiji svet finansija, možda čak i bez gotovine. Baš iz tog  razloga treba ih upoznavati sa različitim instrumentima i načinima plaćanja, uz objašnjenje da je u osnovi  svega jedan te isti novac koji se mora zaraditi i kojim treba odgovorno postupati bez obzira na oblik.  Provucite zajedno namirnice na kasi bez kasira i pokažite im kako se plaća skeniranjem QR koda.  Predstavite im prednosti i rizike e-trgovine. Objasnite zašto je važno ne otkrivati lične podatke ili brojeve  s kartice.  

Podstaknite i razvijajte preduzetnički duh

Podstaknite preduzetnički duh. Zajedno sa detetom smislite posao koji odgovara njegovom uzrastu i  koji će mu omogućiti da oseti trud uložen u zarađivanje. To može da bude kreativna izrada predmeta ili prodaja igračaka koje više ne koristi. Uz vašu pomoć starije dete može da postavi fotografije na sajtove  za prodaju, da čuva decu ili šeta kućne ljubimce. Ne bi trebalo da plaćate detetu za ispunjenje redovnih  kućnih zadataka, ali dozvolite da zaradi na nekim vanrednim poslovima, na primer pomaganjem u  raspremanju podruma ili garaže.  

Budite dobar primer

Dajte dobar primer. Roditelji su glavni uzor detetu. Ako ste vi otišli po nove patike, a vraćate se sa  nekoliko kesa, dete može da usvoji neplansku kupovinu kao lošu naviku. Dajte detetu dobar primer tako  što ćete pokazati da kupovina nije impulsivan postupak, već rezultat racionalne odluke. Unapred  napravite plan šta tražite, koje prodavnice obilazite i koliko ćete novca maksimalno potrošiti za neku stvar.  Objasnite detetu razliku između želja i potreba i navodite primere u nizu malih svakodnevnih situacija, jer  se tako najbolje uči. 

Više informacija o tome kako da kod svog deteta razvijete odgovoran odnos prema novcu potražite u  Vodiču za roditelje na edukativnoj platformi ErsteZnali.rs.

Teme