Info

RAST IZVOZA HRANE ZA PRVIH ŠEST MESECI Imamo tržište za viškove

U prvih šest meseci ove godine izvoz hrane je za 13,9 odsto veći nego prošle godine koja je bila rekordna i ovo nam uliva dodatnu sigurnost da mi imamo tržišta na koja možemo da izvezemo sav višak, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obraćajući se učesnicima konferencije „Nacionalni dijalog o prehrambenim sistemima održanom u klubu Narodnih poslanika u Beogradu.

Ministar Nedimović je rekao da iako imamo tržišta na koja izvozimo višak, pred državom je izazov i da očuva taj izvoz.

„Kada uđemo u strukturu tog viška, onda imamo razlog i za bojazan, pre svega što u ovom trenutku to dobro zvuči za ratarske kulture, kao što su pšenica i kukuruz koje imaju rekordne cene. Zbog toga su izazovi veliki, jer moramo da očuvamo izvoz i da ga uvećavamo stalno i lako možemo doći do šest milijardi dolara izvoza hrane možda već sledeće godine“, rekao je Nedimović.

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoa Žakob istakla je da je srpska poljoprivreda otporna na mnoge izazove, što se, navodi, pokazalo i u vreme pandemije korona virusa. U odnosu na 2019. godinu, srpska poljoprivreda je, naglašava, i u 2020. ostvarila rast.

Žakob je navela da 14 odsto zaposlenih u Srbiji radi u poljoprivredi i da je udeo poljoprivrede u našem BDP-u 7,5 odsto. Ističe da su to brojke koje se odnose samo na poljoprivredu, bez ostalih poljoprivrednih sistema i zato je, naglašava, to važan ekonomski sektor na koji mora da se obrati pažnja. Objašnjava da je današnji nacionalni dijalog o prehrambenom sistemu deo inicijative UN i čiji je cilj da pripremi Srbiju za globalni prehrambeni samit koji će biti održan ovog meseca u Njujorku. Na dijalogu će se, kaže, diskutovati o svim dimenzijama prehrambenog sistema, uključujući i poljoprivredu, ali i distribuciji hrane, pakovanju hrane, uticaju poljoprivrede na ekonomiju

Teme