Banke

SBERBANKA Za sedam meseci ostvaren profit od preko 11,2 miliona evra, stalan rast štednje i odobrenih kredita

Vladimir Bošković, predsednik Izvršnog odbora Sberbanke

Zahvaljujući odličnim poslovnim rezultatima i značajnijim kreditnim plasmanima u delu saradnje sa stanovništvom i privredom, Sberbank Srbija je samo tokom prvih sedam meseci ove godine ostvarila neto profit od preko 11,2 miliona evra i već sa julom ostvarila svoje poslovne i finansijske ciljeve projektovane za celu 2021. godinu.

Govoreći o ovom dinamičnom rastu i ostvarenim rezultatima, predsednik Izvršnog odbora Sberbank Srbija Vladimir Bošković je na današnjoj konferenciji za novinare istakao da će 2021. godina biti „zasigurno najuspešnija poslovna godina za Banku“.

„Tokom prvih sedam meseci ove godine nastavili smo sa unapređenjem kvaliteta svih naših usluga, dodatnom racionalizacijom poslovanja i aktivnom podrškom klijenata u svim segmentima njihovog rada ili života. U programu kreditiranja privrede uz garancijsku šemu sa državom, Sberbank Srbija je zaključno sa julom odobrila i isplatila više od 158 miliona evra kredita i povoljnim pozajmicama za likvidnost podržala više od 3.000 domaćih preduzeća. Naše učešće u ukupnom iznosu ovih plasmana je premašilo 7,6 odsto, što je duplo više od udela koji imamo, kada je reč o vrednosti ukupne aktive na domaćem bankarskom tržištu“, objasnio je Bošković.

Po njegovim rečima, vrednost kreditnog portfolija u Sberbank Srbija je u julu povećana za preko 46 miliona evra u odnosu na početak godine, prvenstveno zahvaljujući dobrim plasmanima u delu saradnje sa fizičkim licima. Istovremeno, štednja građana u Sberbank je u julu dostigla rekordan iznos od 600 miliona evra, sa odličnim trendom rasta iz meseca u mesec.

„Stalan rast štednje u našoj banci na najbolji način potvrđuje da sve veći broj klijenata, odnosno pravnih i fizičkih lica, veruje u stabilnost i sigurnost našeg poslovanja, kao i čvrstu rešenost Banke da sredstvima svojih štediša upravljamo na izuzetno odgovoran način. U prilogu tome govori činjenica da je udeo problematičnih kredita u ukupnom iznosu kredita u otplati zadržan na istorijskom minimumu od svega 3,6 odsto, dok pokrivenost rizičnih plasmana rezervisanjima u našoj banci iznosi preko 61 odsto. U proteklom periodu nastavili smo sa daljom digitalizacijom usluga, pružajući klijentima mogućnost da veliki broj poslova sa našom bankom završe online, odnosno jednostavnije, brže i komfornije. Jedna smo od prvih banaka u Srbiji koje su se uključile u projekat „Moji podaci za banku“, omogućivši građanima da nam sve podatke i dokumentaciju neophodnu za dobijanje kredita od sada dostavljaju u digitalnoj formi, putem portala eUprava. Takođe, implementacijom virtuelnog ChatBot asistenta na sajtu Banke svim klijentima smo omogućili našu stalnu savetodavnu podršku i to 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji. Zahvaljujući takvim inovacijama i posvećenosti unapređenju korisničkog zadovoljstva korisnika, više od 70 odsto klijenata koji primaju platu u našoj banci su u julu bili aktivni korisnici Sberbank digitalnih usluga“, istakao je Bošković.

Govoreći o brojnim društveno odgovornim projektima koje je Sberbank Srbija pokrenula u proteklim mesecima, Bošković je objasnio da je Banka dosad donirala više od 8,2 miliona dinara za podršku domaćim zdravstvenim ustanovana u borbi protiv pandemije COVID-19, ali i da je uspešno realizovala i podržala i neke od veoma značajnijih kulturnih, sportskih i ekoloških projekata u Srbiji. U okviru svoje akcije „SberZeleno – 1 email = 1 drvo“, Sberbank Srbija je uz partnerstvo sa JP „Srbijašume“ i JP „Nacionalni park Fruška gora“ zasadila više od 23.000 sadnica na goletima duž padina planina Suvobor i Rudnik, na području grada Beograda, dok će tokom predstojeće jeseni slične akcije pošumljavanja biti organizovane i na Fruškoj gori.

Teme