Podsticaji

Raspisan konkurs za dodelu sredstava poljoprivrednicima sa teritorije grada Vranja, opredeljeno šest miliona dinara

Fondacija Ana i Vlade Divac, grad Vranje i Regionalna razvojna agencija Pčinjskog okruga, uz tehničku podršku USAID projekta za konkurentnu privredu, raspisali su Кonkurs za dodelu sredstava poljoprivrednicima sa teritorije grada Vranja.

,,Ovaj kraj ima izuzetne potencijale za razvoj poljoprivrede. Ti potencijali ne smeju biti nedovoljno ili potpuno neiskorišćeni. Oni su naša šansa za razvoj, i  upravo iz tog razloga, grad Vranje  svake godine ulaže značajna sredstva u cilju podrške  poljoprivrednim proizvođačima. Zajedno sa Fondacijom Ana i Vlade Divac poljoprivrednici sa područja grada Vranja dobiće dodatnu podršku. To će doprineti njihovom jačanju, kroz povećanje poljoprivredne proizvodnje  i bolji plasman. Ugovor smo potpisali na dan održavanja dva sajma u Vranju, što samo dodatno potvrđuje našu posvećenost razvoju poljoprivrede” izjavio je ovom prilikom gradonačelnik Vranja, Slobodan Milenković.

Vranje je četvrti grad nakon Čajetine, Svrliga i Prijepolja koji je osnovao fond za podsticaj poljoprivredne proizvodnje. Njegova namena je pružanje višegodišnje podrške poljoprivrednicima putem korišćenja finansijskih sredstava iz fonda koja obezbeđuju grad Vranje i Fondacija Ana i Vlade Divac.

Konkursom je planirana podrška fizičkim licima koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom i preradom poljoprivrednih proizvoda. Ukupna vrednost fonda po ovom konkursu je 6.000.000,00 dinara.

Svečano potpisivanje Ugovora o saradnji obavljeno je u okviru Četvrtog pčelarskog sajma jugoistočnog Balkana koji je otvorio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, a i tom prilikom medijima se obratila i direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac. 

„Fondacija Ana i Vlade Divac je u Vranju prisutna kroz različite projekte godinama – od humanitarne pomoći do jačanja rodne ravnopravnosti. U Vranju smo protekle godine kada je krenula kovid kriza podelili pakete najugroženijim stanovnicima, u Vranju imamo Divac stipendiste, ali imamo i sjajna lokalna udruženja koja se bave temama poput rodne ravnopravnosti, kao i odvažne preduzetnice sa divnim proizvodima. Tokom 15 godina postojanja i rada, Fondacija je na različite načine pomogla više od 1000 poljoprivrednih gazdinstava. Tragajući za novim načinima podrške selu došli smo do ideje da osnujemo fond za podršku poljoprivrednicima, a osnivanje inovativnog fonda je podržao USAID-ov projekat za konkurentnu  privredu. Za raspisani Konkurs za poljoprivrednike je u svakoj opštini vladalo veliko interesovanje, i zato želimo da projekat implementiramo u što više delova Srbije.“, rekla je Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac.

Teme