Organska poljoprivreda

ORGANSKI PROIZVOĐAČI iz cele Srbije na Međunarodnom sajmu poljoprivrede hala 1A u NOVOM SADU

Foto: Danijela Nišavić

Izložbu organskih proizvoda na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu već 10 godina organizuju Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Nacionalno udruženje Serbia Organika. Zahvaljujući finansijskoj podršci Ministarstva poljoprivrede, organski proizvođači iz cele Srbije imaju priliku da se besplatno predstave na sajmu.

Ove godine će se na izložbi koja se održava u hali 1A predstaviti proizvođači raznovrsnih organskih proizvoda, kao što su: povrće, voće, žitarice, meso, mlečni proizvodi, sokovi, džemovi i voćni namazi, testenine, ulja, sirća, brašna, krekeri, kao i tradicionalni proizvodi kao što su ajvar, pinđur i drugo.


Pored prehrambenih organskih proizvoda, proizvođači i svi zainteresovani za bavljenje organskom proizvodnjom će imati priliku da na ovoj izložbi pronađu i odobrena sredstva za obavljanje organske proizvodnje: sadnice, semena, sredstva za zaštitu i ishranu kao i oplemenjivače zemljišta.


Na zajedničkom štandu Ministarstva poljoprivrede i Serbia Organike će biti info pult gde će se zainteresovani moći informisati o svim važnim temama u vezi organske proizvodnje, kao što su aktuelni podsticaji, propisi, sertifikacija, procedure i drugo, gde će im biti dostupni i besplatni edukativni i promotivni materijali.


Inače, organska proizvodnja je grana poljoprivrede koja sve više dobija na značaju i popularnosti, i intezivno raste interesovanje za bavljenje ovom proizvodnjom. Takođe se i potrošači sve više okreću organskim proizvodima, i potražnja za njima beleži konstantni porast.

„U prethodnim godinama su napravljeni značajni pomaci u Srbiji po pitanju podrške države, odnosno resornog ministrstva, pa su od 2020. godine podsticaji u organskoj biljnoj proizvodnji ( obuhvaćeni i proizvođači u periodu konverzije) višestruko uvećani, i iznose 26.000 dinara/ha, što je 550% više u odnosu na podsticaje u konvencionalnoj biljnoj proizvodnji. Organski proizvođači koji se bave stočarskom proizvodnjom takođe imaju na raspolaganju odlične podsticaje, što je značajan podstrek daljem razvoju ove proizvodnje. Pored ovih mera, proizvođima je godinama unazad na raspolaganju i podrška koja se odnosi na troškove sertifikacije uključujući i laboratorijske analize, u okviru koje Ministarstvo poljoprivrede finansira troškove u iznosu od 50% odnosno 65% za proizvođače iz područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi. Ove godine je i ova mera podrške odnosno iznos po korisniku, uvećan za 100%, tako da proizvođači mogu da dobiju povraćaj sredstava za troškove sertifikacije u maksimalnom iznosu od milion dinara„, ukazuje Ivana Simić, generalni sekretar Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje Serbia Organika.

Teme