Podsticaji

POLJOPRIVREDA NA PRVOM MESTU „Nastavlja se sa politikom izdašnih subvencija“

Foto: Danijela Nišavić

Кonferencija „Poljoprivreda na prvom mestu“ održana u organizaciji AGROPRESS-a na Novosadskom sajmu opravdala je ne samo očekivanja učesnika već i gledalaca koji su po prvi put mogli da prate obraćanje ministra i drugih govornika uživo na YouTube ali i da postavljaju pitanja. Obraćajući se učesnicima ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović je istakao da, iako je ova godina bila ekstremno sušna, poljoprivreda neće biti u „minusu“, odnosno da će biti ostvaren rod na nivou višegodišnjeg. Prema njegovim rečima prinosi kukuruza su na nivou 6 do 6,3 tone po hektaru, a i suncokret je solidno rodio.

Кada je reč o subvencijama za poljoprivrednu proizvodnju, obrtnim sredstvima i nabavci mehanizacije, ministar je rekao da su prošle i ove godine „subvencije bile izdašne“ i da će se sa time nastaviti, te da su na raspolaganju konkursi Svetske banke, dok smo sa sredstvima iz IPARD fondova „ u petoj brzini“.

Foto: Danijela Nišavić

Nedimović je ovom prilikom rekao da su ove godine počele ozbiljne kontrole kako se koriste isplaćena sredstva, a u nekim slučajevima utvrđeno je da se polovina novca koristi nenamenski ili su u konkursnoj dokumentaciji falsifikovani podaci. Govoreći o primeni Zakona o sezonskom zapošljavanju u poljoprivredi Nedimović je naveo da je na taj način angažovano 44 hiljade ljudi, a sve više na našim poljima angažovani su radnici iz inostranstva.

„Članice NLB Grupe Кomercijalna i NLB Banka ove godine su četvrti put zaredom tržišni lideri u realizaciji kredita za poljoprivrednike uz subvenciju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. U 2021. najveći deo odobren je za investiciona ulaganja u novu poljoprivrednu mehanizaciju i finansiranje obrtnih sredstava, repromaterijala i stočne hrane“, istakao je Dejan Janjatović, zamenik predsednika Izvršnog odbora Кomercijalne banke.

On je dodao da je tradicionalno dobar rezultat u realizaciji subvencionisanih kredita potvrda da poljoprivrednici Кomercijalnu i NLB Banku već sada prepoznaju kao sigurne partnere na putu razvoja, a da sa planiranim spajanjem dve najaktivnije banke u kreditiranju ovog segmenta, mogu da očekuju samo dodatne benefite u pogledu dostupnosti dodatnih proizvoda i usluga.

Vladimir Čaprić, član Izvršnog odbora NLB Banke istakao je da su stručnost i poznavanje svih specifičnosti poljoprivredne proizvodnje osnovne prednosti NLB Banke i Кomercijalne banke u kreiranju najboljih rešenja za svako pojedinačno gazdinstvo.

„Ove godine, zajedno smo pokrenuli i deseti Organic konkurs, želeći da još jednom stimulišemo i nagradimo one poljoprivrednike koji su odabrali teži, ali održiv put – organsku proizvodnju. Posebno nam je drago što je u ovoj jubilarnoj godini pristigao rekordan broj od gotovo 80 prijava, i što smo zbog velikog interesovanja odlučili da produžimo rok za slanje projekata sve do kraja septembra“, naveo je on.

„Izazova za dalji razvoj poljoprivrede u Srbiji ima mnogo, ali na nama je da te izazove pretvorimo u prilike uz pomoć digitalnih tehnologija, te prepoznavanjem i aktiviranjem potencijalnih sinergija. Potrebno je nastaviti sa snažnim podsticajima države privredi i poljoprivredi i intezivirati ulaganja u infrastrukturu, privredni sektor treba da kreira pobedničke strategije i koncepte koji će podići našu regionalnu konkurentnost, uz spremnost bankarskog sektora da podrži rast kroz nove kreditne linije, ali svi zajedno moramo da kreiramo i aktivno promovišemo svest o održivosti i smanjenju štetnih emisija. Ukoliko svi zajedno ne promovišemo značaj agende održivosti, na žalost nećemo imati uslove za dugoročni razvoj naše poljoprivrede jer će kvalitetna zemlja biti pod znakom pitanja,“, rekao je Nenad Miščević, generalni direktor Nectar grupe koji se ujedno i zahvalio Кomercijalnoj banci što „koristi svoju značajnu regionalnu poziciju da nameće teme od zajedničkog interesa i o njima otvoreno priča sa svim učesnicima na tržištu“.

Predsednik Udruženja odgajivača ovaca Srbije Marko Janković najavio je značajan poduhvat u cilju izgradnje prve klanice za jagnjeće meso. On je dobio obećanje resornog ministra Branislava Nedimovića da će imati podršku za ovaj poduhvat ali je Janković takođe rekao da će se i oni kao vlasnici investicije odnositi domaćinski i da će svi članovi Udruženja takođe morati da daju svoj doprinos.

Predsednik udruženja „Agropresc“ Goran Đaković pozvao je kolege novinare da odgovorno i pravovremeno izveštavaju o merama agrarne politike, da ne zastupaju privatne interese i da uvek imaju na umu da je najvažnije da poljoprivrednici kao krajnji korisnici budu informisani na razumljiv i konkretan način, naročito kada se radi o stanju na tržištu i procenama roda. Jedino je tako, dodao je Đaković, moguće uspostaviti poverenje.

Teme