Preduzetništvo

U BEOGRADU prva etno galerija, a staparski ćilim na „DUBAI EKSPO 2020“

Foto: NALED

Tradicionalne rukotvorine iz Srbije, među kojima i staparski ćilim, biće predstavljene svetu na ovogodišnjoj Svetskoj izložbi „Dubai Ekspo 2020“, a Beograd će prvi u Srbiji dobiti etno galeriju u kojoj će svi posetioci moći da vide i kupe ove autentične proizvode, najavljeno je u okviru VII tkačke kolonije u Staparu.

Tradicionalni događaj koji su organizovali Grad Sombor i Etno mreža, uz podršku ambasade SAD i Ministarstva poljoprivrede, okupio je tkalje iz Sombora, Loznice, Inđije, Pančeva i Sremske Mitrovice, među kojima je i talentovani momak iz Sokobanje, koji su izrađivali staparsku ružu u tehnikama tkanja, pustovanja, zlatoveza i pletenja i time doprineli očuvanju našeg nasleđa.

Кoloniju su posetili ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, predsednica Etno mreže Violeta Jovanović, gradonačelnik Sombora Antonio Ratković, pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević, kao i ambasadori Кanade, Slovenije i Albanije

„Žene su čuvari tradicije i kulturnog nasleđa i zato moramo da radimo na njihovom ekonomskom osnaživanju, naročito u ruralnim područjima, jer je veoma važno da se Srbija razvija i u manjim sredinama“, rekla je ministarka Matić i povodom otvaranja etno galerije dodala da su posle Beograda u planu i drugi veći gradovi poput Niša i Novog Sada.

Predsednica Etno mreže Violeta Jovanović istakla je da će etno galerija biti otvorena u Bulevaru kralja Aleksandra gde će uz izložbene i prodajne postavke biti organizovane i kreativne radionice za decu i mlade, kao i programi za turiste i zvaničnike koji posete Srbiju.

„Otvaranje galerije je naša petnaestogodišnja inicijativa i zadovoljni smo što će uz podršku grada Beograda sada i biti realizovana. U saradnji sa Ministarstvom trgovine i timom „Srbija stvara“ naše rukotvorine i proizvodi će se ove godine naći na Svetskoj izložbi u Dubaiju“, rekla je Jovanović i poželela staparskom ćilimu da dobije geografsku oznaku porekla.

Gradonačelnik Ratković istakao je da istrajnost i volja žena čuvaju od zaborava važan deo kulturnog nasleđa i da su njihovi radovi istinska umetnička dela. Pokrajinski sekretar Ivanišević rekao je da Pokrajinska vlada podržava delovanje Etno mreže kroz projekte i konkretne inicijative poput otvaranja Vojvođanskog salona u zgradi Banovine sa tradicionalnim vojvođanskim motivima.

Teme