Voćarstvo i vinogradarstvo

DANI VOĆARA NA SAJMU POLJOPRIVREDE Dobar prinos maline, kupine i borovnica

Foto: Pixabay.com

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede bili su na 2. Danu voćara koji je organizovan tokom Sajma poljoprivrede u Novom Sadu. Konstatovano je da je rod pojedinih vrsta voća umanjen zbog mrazeva, a sa druge strane očekuje se prosečan rod većine vrsta voća. Ovom prilikom prof. dr Nedeljko Tica, dekan Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu istakao je da se kod pojedinih vrsta očekuju natprosečne cene. Dr Tica je svim proizvođačima poručio da iskoriste povoljnu okolnost koju nude banke i fondovi u vidu kreditnih linija.

Velimir Stanojević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede istakao je da je voćarstvo grana poljoprivrede koja je u Srbiji proteklih godina doživela ekspanziju.

Dobar prinos maline, kupine i borovnica

„Ove godine su jagodičaste vrste voća, pre svega malina, kupina i borovnica imale dobre prinose i cenu. Ono što ohrabruje jeste činjenica da naši proizvođači idu ka visokim tehnologijama gajenja. Ministarstvo poljoprivrede ima čitav niz podsticaja. Sa poljoprivrednim fukultetima u Novom Sadu i Zemunu  i Institutom za voćarstvo u Čačku ministarstvo radi na strateškom dokumentu – Regionalizaciji voćarske proizvodnje u Srbiji“, rekao je Stanojević.

Sajam je jedan od skupova na kojem su se okupili svi relevantni činioci koji mogu da utiču na razvoj voćarstva.

„Mi u Ministarstvu imamo programe za voćarstvo, jedan je završen u maju, zahtevi se obrađuju i uskoro se očekuje objavljivanje rang liste.  Nastojimo da slične programe sprovodimo i u narednim godinama“, rekao je Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i napomenuo da Srbiji nedostaju preradni kapaciteti u sektoru voća.

Važno je što ovaj drugi po redu Dan voćara ulazi u redovan program na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu.  Želimo da postane tradicionalan dan kao što stočarstvo ima svoj dan. Nadamo se da ćemo ubuduće napraviti i specijalizovane manifestacije za druge oblasti poljoprivrede, poput povrtarstva, naglasili su organizatori Sajma.

Konkursi za gazdinstva

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić, još jednom je podsetio da ovaj sekretarijat ima niz konkursnih linija namenjenih poljoprivrednim gazdinstvima i pozvao je sve zainteresovane da se prijave na njih.

„Sekretarijat za poljoprivredu je partner poljoprivrednicima i samo zajedničkim radom možemo poboljšati poljoprivredni ambijent“, poručio je Božić.

Poslednjih godina svedoci smo i sve većeg značaja koje voćarstvo ima za poljoprivredu naše zemlje. Podatak koji na to najbolje ukazuje je da smo u prvih sedam meseci tekuće godine iz Srbije realizovali izvoz od preko 280.000 tona voća i time ostvarili prihod vredan 405 miliona evra.

Teme