Podsticaji

OTVOREN konkurs za podršku POLJOPRIVREDNICIMA u opštini RAŽANJ

Foto: Fondacija Divac

Fondacija Ana i Vlade Divac, opština Ražanj i Regionalna razvojna agencija Jug, uz tehničku podršku USAID-ovog projekta za konkurentnu privredu zajednički raspisuju Кonkurs za dodelu sredstava poljoprivrednicima sa teritorije opštine Ražanj. 

“Lokalna samouprava pored toga što obezbeđuje najveći deo sredstava iz svog budžeta ima potrebu da prati sve faze sprovođenja kreditiranja poljoprivrednih gazdinstava jer se to dešava na našoj teritoriji. Subvencije su jednostavan oblik pomoći poljoprivrednim gazdinstvima koje se izdvajaju jednom godišnje, odmah utroše i ograničenog su finansijskog dometa. Bezkamatno kreditiranje stvara uslove da se već prve godine vrate određena sredstva u Fond, a kroz drugu i treću godinu i sva sredstva koja su inicijalno data na početku. Ukoliko se pokaže kao uspešan ovaj oblik pomoći poljoprivrednim gazdinstvima, Fond se može uvećavati  dodatnim sredstavima  iz drugih izvora finansiranja. Želim da izrazim zadovoljstvo što je “Fondacija Divac” konačno prvi put prisutna u našoj opštini, a posebno Urošu Deliću koji je inicirao ovu saradnju”, izjavio je Dobrica Stojković predsednik opštine Ražanj,

Ražanj je peta opština nakon Čajetine, Svrliga, Prijepolja i Vranja koja je osnovala fond za podsticaj poljoprivredne proizvodnje. Njegova namena je pružanje višegodišnje podrške poljoprivrednicima putem korišćenja finansijskih sredstava iz fonda koja obezbeđuju opština Ražanj i Fondacija Ana i Vlade Divac.

Konkursom je planirana podrška fizičkim licima koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom i preradom poljoprivrednih proizvoda. Ukupna vrednost fonda po ovom konkursu je 1.500.000,00 dinara.

„Tokom 15 godina postojanja i rada, Fondacija je na različite načine pomogla više od 1000 poljoprivrednih gazdinstava. Tragajući za novim načinima podrške selu došli smo do ideje da osnujemo fond za podršku poljoprivrednicima, a osnivanje inovativnog fonda je podržao USAID-ov projekat za konkurentnu privredu. Ražanj nije velika opština, ali je njena glavna privredna grana jeste poljoprivreda i zato nam je posebno drago što će naš Fond zaživeti i ovde. Za raspisani Konkurs za poljoprivrednike je u svakoj opštini vladalo veliko interesovanje, i zato želimo da projekat implementiramo u što više delova Srbije.“, izjavio je ovom prilikom Uroš Delić, menadžer projekta u Fondaciji Ana i Vlade Divac.

Teme