Prehrambena industrija

Fortenova grupa prodala Frikom, Ledo i Ledo Čitluk britanskom NOMAD FOODS

Foto: Boris Kovačev/CROPIX

Nakon što je dobila sva regulatorna odobrenja, Fortenova grupa je dovršila postupak prodaje Poslovne grupe zamrznute hrane kompaniji Nomad Foods. 

Poslovna grupa zamrznute hrane obuhvata Ledo plus d.o.o. u Hrvatskoj, Ledo Čitluk u Bosni i Hercegovini i Frikom d.o.o. u Srbiji, kao i nekoliko povezanih društava na drugim tržištima jugoistočne Evrope i ima portfolio brendova zamrznute hrane i sladoleda koji su tržišni lideri i uživaju visoku prepoznatljivost među potrošačima u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini, s tradicijom dugom pola veka. 

„Ova velika transakcija zaključena je godinu dana nakon što je u Fortenova grupi pokrenut proces prodaje Poslovne grupe zamrznute hrane, uprkos tome što je postupak sproveden u vrlo izazovnim okolnostima pandemije. Puno smo radili na tome i ponosni smo na činjenicu da smo ovom transakcijom u potpunosti ispunili svoje najvažnije ciljeve. Postignuta cena od 615 miliona EUR potvrdila je vrednost našeg biznisa, a istovremeno smo u region doveli strateškog partnera koji će  nastaviti da razvija posao i da bude posvećen razvoju kultnih Ledovih i Frikomovih brendova. Takođe, očekujemo da će Nomad Foods biti važan poslovni partner regionalnoj maloprodaji Fortenova grupe u budućnosti. Za Fortenova grupu 2021. postaje godina transformacije. Ne samo da smo dovršili refinansiranje i prenos Mercatora, gde ostvarujemo planiranu sinergiju, nego smo i ispunili planove u uspešnoj letnoj sezoni, a sada i završili planiranu prodaju Poslovne grupe zamrznute hrane, što je sve rezultiralo time da Fortenova ima znatno snažniju kapitalnu strukturu“ – rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe, zahvalivši svim zaposlenima Poslovne grupe zamrznute hrane na doprinosu koji su svojim radom ugradili u poslovni uspeh kompanija u kojima rade.

„Želimo im sve najbolje sa novim partnerima i nadamo se da će i ubuduće poslovati sa uspehom, koji zaista zaslužuju“ – dodao je Peruško. 

 „U 2021. godini, uz transfer Mercatora, ispunjenje svih naših planova u letnoj sezoni, u kojoj su sve naše delatnosti i sva poslovna područja ostvarila izvrsne operativne rezultate kad je reč o dobiti i novcu na računima, Fortenova grupa je, uz prodaju Poslovne grupe zamrznute hrane, u potpunosti završila i svoj program prodaje neosnovnih delatnosti i ostvarila brojna operativna poboljšanja u svojim delatnostima, koje sve doprinose poboljšanju naših finansijskih pokazatelja. Kad je reč o ovoj transakciji, sredstva od prodaje Poslovne grupe zamrznute hrane iskoristićemo kako bismo odmah otplatili dug usled čega ćemo znatno smanjiti zaduženost kompanije. S obzirom na jasno i kontinuirano ostvarivanje zacrtanih ciljeva u 2021. godini, Fortenova grupa sada zaista može sa samopouzdanjem da gleda u budućnost, jer ova transakcija s Poslovnom grupom zamrznute hrane menja našu finansijsku poziciju i kapitalnu strukturu i omogućava investicije i rast naših vrlo snažnih delatnosti u godinama koje dolaze. Hteo bih takođe, da se zahvalim našim prijateljima i kolegama u svim društvima Poslovne grupe zamrznute hrane na veštinama, predanosti i zalaganju u vremenu kad su bili deo Fortenova grupe“ – rekao je James Pearson, izvršni direktor Fortenova grupe za finansije.  

Teme