Selo&Planina&Grad

SURDULICA, LEBANE, VLASOTINCE „BOLJE prilike po meri NERAZVIJENIH područja“

Lebane, Dušankiniproizvodi

U cilju podrške i ekonomskog osnaženja seoskog stanovništva na teritoriji opština Surdulica, Lebane i Vlasotince, pokrenut je proces mapiranja potreba poljoprivrednih proizvođača i prerađivača, kao i pružaoca usluga iz oblasti seoskog i agroturizma i tradicionalnih rukotvorina. Ovaj proces je sastavni deo aktivnosti u okviru kampanje “Bolje prilike po meri nerazvijenih područja”, a plan je da se u narednom periodu proširi i na lokalne samouprave u Severnoj Makedoniji – Kumanovo i Staro Nagoričane.

Prema rečima savetnice za regionalni razvoj NALED-a, Dijane Spalević, u središtu mapiranja leži namera da se identifikuju lokalni proizvodi, bez obzira da li je reč o sirovinama, poluproizvodima ili gotovim proizvodima, kao i potrebe samih proizvođača, prerađivača i pružalaca usluga na lokalu u pogledu opreme, repromaterijala ili stručne podrške kako bi se definisali programi podrške.

-Lokalni programi podrške uključivali bi finansijske podsticajne mere iz budžeta lokalnih samouprava, ali i nefinansijske koje bismo obezbedili iz projekta prekogranične saradnje „Bolje prilike po meri nerazvijenih područja“. Naš cilj je da ekonomski osnažimo seosko stanovništvo iz pomenutih opština, odnosno da stvorimo uslove za generisanje prihoda proizvođača, prerađivača i pružalaca usluga, naročito kada su u pitanju žene i mladi, kaže Spalević.

Mapiranje potreba obuhvatiće ukupno 180 vlasnika seoskih, odnosno poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji – 60 po opštini, ali se predviđa da će interesovanje nadmašiti ovaj broj. Veći deo procesa mapiranja obaviće se kroz individualne razgovore sa vlasnicima ili članovima seoskih gazdinstava tri opštine, i to prema sledećem rasporedu:

 
•    Lebane – od 27.septembra do 30.septembra, 2021.godine
•    Vlasotince – od 30.septembra do 01.oktobra, 2021.
•    Surdulica – od 27.septembra do 29.septembra 

Podršku mapiranju pružiće i lokalne zajednice – od rukovodstva, preko zaposlenih angažovanih u resornim jedinicama koje su uključene u projekat, do članova fokus grupa koji direktno ili indirektno deluju u oblasti poljoprivredne proizvodnje i prerade, tradicionalnih rukotvorina, seoskog i agroturizma.

Proces mapiranja je sastavni deo polazne aktivnosti projekta “Bolje prilike po meri nerazvijenih područja”, koji sufinansira Evropska unija u okviru prvog poziva Programa prekogranične saradnje Srbija-Severna Makedonija, a sprovodi NALED u partnerstvu sa Udruženjem žena “Ruža” iz Lebana (Srbija), Fondacijom “MIR” iz Skoplja i Civilnim centrom “AktivUm” iz Kumanova (Severna Makedonija). 

Teme