Voćarstvo i vinogradarstvo

BOBIČASTO voće U EKSPANZIJI

Foto: Pixabay.com

“Bobičasto voće je doživelo ekspanziju poslednjih godina na domaćem tržištu. Sve je više uzgajivača koji imaju moderne zasade, ulažu u tehnologiju, sertifikate, radnu snagu, što je pravi put ka kvalitetnom rastu. Shvatili smo da je važno da ih okupimo na jednom mestu, da razmene iskustva, ali i da iz prve ruke čuju savete stručnjaka, prognoze dešavanja na svetskom tržištu, zahteve kupaca, bez obzira da li se radi o stranom distibuteru ili domaćem maloprodajnom lancu. Zato je pored konferencije, drugog dana događaja predviđen i obilazak modernih zasada na Kosmaju i u Rumi,” izjavio je Vladimir Živanović, direktor Agro Belgrade, koji je organizovao Berry Business Forum.

Oko 120 domaćih i regionalnih uzgajivača, stručnjaka iz Srbije i sveta, distributera, proizvođača opreme i drugih predstavnika industrije bobičastog voća se okupilo 6. oktobra na konferencijiskom delu Berry Business Foruma. Ovaj dvodnevni događaj organizuje Agro Belgrade, uz podršku USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu, Ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ambasade Kraljevine Holandije.

Panel „Analiza tržišta svežeg bobičastog voća“

Učesnici konferencije su imali priliku da se upoznaju sa proizvodnim kapacitetima i izvozom bobičastog voća u Srbiji, te trendovima  na svetskom tržištu. Dodatno, govorilo se o nabavci kvalitenog sadnog materijala, adaptacijama na klimatske promene i finasiranju proizvodnje, što su ključne teme za dalji razvoj ovog perspektivnog sektora.

“Srbija je tradicionalno voćarska zemlja, a sve značajnije mesto zauzima jagodičasto voće. Pored maline i kupune, poslednjih godina ekspanizuju doživljava i borovnica. Izvoz jagodičastog voća je dostgla cifru od 318 miliona evra u 2020., a ohrabruju i podaci za prvih 9 meseci 2021. godine, gde se beleži kontantan rast. Ono na čemu treba raditi da bi podigli konkurentnost ovog sektora je podizanje novih planataža uz sertifikovane zasade i uz korišćenje najboljih tehnoloških i naučnih dostignuća, da brendiramo naše proizvode i zajednički nastupamo prema međunarodnim kupcima”, izjavio je Velimir Stanojević, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije.  

Vladimir Živanović, Suzan Fric, Velimir Stanojević, Jost Reinćes (s leva na desno)

„Ljudi širom sveta bi trebalo da imaju priliku da jedu izvrsnu srpsku hranu – a srpski uzgajivači i drugi predstavnici prehrambene industrije trebalo bi da imaju priliku da povećaju svoj profit dolaskom do tih globalnih potrošača. Najbolje plaćena tržišta zahtevaju najviše standarde, a srpski proizvođači voća i povrća se unapređuju kako bi ispunili te standarde i bili prisutni na unosnijim tržištima. Zbog toga sam srećna što USAID nastavlja da podržava kompanije i uzgajivače u ovom sektoru kroz naš Projekat za konkurentnu privredu”, izjavila je Suzan Fric, direktorka misije USAID-a u Srbiji.

“Poljoprivreda je važan sektor srpske ekonomije. Holanđani kao i Srbi žive od nje. Naše dve zemlje imaju dugoročnu saradnju u oblasti poljoprivrede. Posebno je saradnja u sektoru bobičastog voća privukla mnogo pažnje i primer je oblasti u kome prirodno partnerstvo može i treba da se gradi. Konfererencija upravo pokazuje da razmena iskustva, unapređenje znanja i rad su put ka održivoj proizvodnji u budućnosti,” rekao je Joost Reintjes, ambasador Kraljevine Holandije. 

Teme