Voćarstvo i vinogradarstvo

Iz Zapadne Srbije u 35 zemalja širom sveta prodato 39.500 tona MALINE

Foto: Vesna Gajić

Smrznuta malina iz zapadne Srbije izvezena je tokom ove godine u 35 zemalja širom sveta. Potrošači su se sladili našom malinom u Nemačkoj, Francuskoj Belgiji, Švedskoj, Velikoj Britaniji…

Da nije dovoljno samo zasaditi i čekati da rodi malina, već da domaći brend po kojem smo poznati u svetu, treba negovati i podržati, znaju proizvođači iz Užica, Bajine Bašte, Požege, Ivanjice, svakako Arilja, Priboja, Prijepolja, Nove Varoši, Kosjerića i Čajetine.

„Malinu izvozimo pretežno na belgijsko tržište, radimo i sa Francuskom, Nemačkom. Dobili smo zahteve za Južnu Koreju gde ćemo u narednim godinama da plasiramo što veću količinu i proširimo proizvodnju maline“, kaže Marko Pećinar, komercijalni direktor preduzeća „Bogutovo“ iz Arilja.

Pre pet godina, počeli su sa kapacitetom od 100 tona. Koristili su subvencije države, sredstva fondova, i širili biznis. Sada proizvode oko 1.000 tona maline.

Porodično preduzeće „Bogutovo“, osnovano 1996. izraslo je u poznatog poslodavca ariljskog kraja, ne samo u sferi agrara i proizvodnje maline, već proizvodeći odeću i kvalitetno rublje. Kompanija danas posluje u devet zemalja.

„Bogutovo spada u red kompanija koje sagledavaju širu sliku uslova poslovanja u svojoj sredini i uključuje se u razne aktivnosti koje doprinose poboljšanju privrednog ambijenta. U prevazilaženju izazova nedostatka radne snage, sarađuju sa PKS u procesu dualnog obrazovanja, kao i na realizaciji projekta Moja prva plata. Ova kompanije je dobitnik nagrade PKS za poslovni uspeh u 2019. godini“, ukazuje Ana Lapčević, direktorka RPK Užice.

Uz pomoć PKS, kroz program Moja prva plata“, tražili su 30 novih kadrova, a nakon devetomesečne obuke, od njih devet, osam je primljeno u stalni radni odnos, dok je jedan mladi kolega odlučio da nastavi studije.

Uz podršku PKS i do Londona

Kompanija „Bogutovo“ imala je dva uspešna nastupa na sajmu u Londonu gde je na preporuku PKS nastupila.

„Oni su (PKS) neko ko vodi i kaže ‘hajmo naše privrednike da izvedemo u Evropu, da radimo – mi to možemo“, ističe Pećinar.

Nakon nastupa na sajmu, kompanija je uspela uz podršku PKS da svoje proizvode izveze na tržišta Amerike i Engleske.

Brojke pokazuju da čak 35.000 poljoprivrednih gazdinstava uzgaja maline na području koje pokriva RPK Užice, da se 40 odsto ukupne proizvodnje maline u Srbiji nalazi se na području RPK Užice. Takođe, iz zapadne Srbije je tokom 2020. godine izvezeno 31.900 tona malina koja se u najvećem procentu (90 odsto) zamrzava i kao takva plasira širom sveta.

Teme