Prehrambena industrija

UPRKOS pandemiji izvoz hrane za PSE i MAČKE povećan za 34,4%

Foto: Pixabay.com

Proizvodnja i izvoz hrane za pse i mačke beleže rast prethodnih deset godina i ova prerađivačko prehrambena industrija ostvaruje suficit. Uprkos pandemiji, u prošloj godini je povećan izvoz hrane za pse i mačke za 34,4 odsto.

Jasna Stevanović, viši savetnik u Udruženju za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije, kaže da proizvodnja hrane za kućne ljubimce nastavlja da beleži pozitivan trend.

 

Proizvođači koji se bave isključivo proizvodnjom hrane za kućne ljubimce proizveli su nešto više od 55 hiljada tona u prošloj godini, odnosno 19.500 tona za prva četiri meseca ove godine“, kaže Stevanović.

U prvoj polovini ove godine van granica naše zemlje otišlo je preko 1.400 tona hrane za pse i mačke. Najviše se uvozila hrana za pse i mačke iz Poljske, Francuske, Mađarske…

Sve značajnije, navodi Stevanović, postaje tržište SAD-a, gde je zabeležen izvoz od oko 180 tona vredan oko 1,5 miliona evra. Najznačajnija izvozna tržišta domaće hrane za pse i mačke su Italija, Hrvatska, Nemačka, region i EU, Ruska Federacija, SAD, Turska.

Da su trendovi u ovom segmentu prehrambene industrije pozitivni, ukazuju podaci – 255 tona hrane za pse i mačke proizvedeno je 2010. dok je prošle godine ta cifra bila 55.345 tona.

Među najvećim proizvođačima i izvoznicima hrane za pse i mačke su Farmina Pet Foods iz Inđije, ”Premil” Kovin, zatim, „Animal Kingdom dog food“ Kragujevačka Rača, „Gebi“ i „Farm commerc“ iz Čantavira, FSH Jabuka ad Pančevo, VZ Subotica iz Subotice, „Danube patefoods“ Boljevci… Takođe, neke mesno prerađivačke industrije bave se preradom sporednih proizvoda životinjskog porekla, za dobijanje (svežih) proizvoda namenjenih ishrani pasa (IM Bačka Topola i IM Matijević).

Stevanović ističe da je sektor hrane za životinje među zahtevnijim u pogledu međunarodnih standarda koji se moraju ispuniti radi efikasnog izvoza na tržište EU. Odobrenih objekata za izvoz proizvoda hrane za pse i mačke u EU iz Srbije ukupno ima 13, zaključno sa 2020. godinom, od kojih su devet kompanija aktivni izvoznici. 

Teme