Berza

IZVEŠTAJ SA PRODUKTNE BERZE od 4. do 8. oktobra Za nedelju dana pšenica poskupela čak 6,68%

Pšenica rodila u okolini Jakova u Sremu Foto: Danijela Nišavić

Rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda zabeležen je na domaćem tržištu, a najizraženiji je bio kod pšenice od čak 6,68%. Ukupan promet je iznosio 5.218 tona robe (+137,18%), dok je finansijska vrednost iznosila 186.137.710,00 (90,12%) dinara.

Pšenica je tokom protekle nedelje dostigla svoj cenovni maksimum u tekućoj ekonomskoj godini. Naime, cena od 28,50 din/kg bez PDV-a, na paritetu FCA, registrovana krajem nedelje je najviša postignuta cena od početka žetve. Ovako visok cenovni nivo je poslednji put zabeležen u avgustu 2012. godine. Slaba ponuda uočena u protekle tri nedelje, dovela je do intenzivnije potražnje za ovom žitaricom i uzlaznog trenda od 6,68%. Pšenica je imala sesije sa jakim cenama u Čikagu zbog rasta crnomorskih i evropskih cena usled snažne međunarodne tražnje, što se odrazilo i na domaće tržište. Cene na Evronekstu za ugovor za pšenicu sa decembarskim prispećem zabeležile su novi rekord.

Vremenske prilike odložile su žetvu kukuruza. Za razliku od prethodnog perioda gde je zabeležena smanjena aktivnost robno-berzanskih učesnika za kupovinom, ove nedelje je primetna izraženija tražnja. Berzanski ugovori su zaključeni u cenovnom rasponu od 25,00 din/kg do 26,20 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena je iznosila 25,85 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast od 2,19% u odnosu na prethodni upoređujući podatak. Cene kukuruza na ino-tržištu ostaju uglavnom podržane kratkoročnim nedostatkom robe u zapadnoj Evropi i u basenu Crnog mora.

Rastući trend kretanja cene sojinog zrna nastavio se i tokom ove nedelje. Kupoprodajni ugovori su zaključeni u cenovnom opsegu od 76,00 do 77,00 din/kg bez PDV-a. Trgovalo se isključivo uz obračun kvaliteta. Prosečna cena trgovanja je iznosila 76,63 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast od 0,94%. Novi rast cena ulja u Evropi, podstaknut rastom cena palminog ulja i tržišta energenata, dovodi do jačanja rasta tržišta uljarica.

Suncokretom se trgovalo po ceni od 59,50 din/kg do 59,70 din/kg bez PDV-a. Primetna je slaba ponuda ove uljarice, što je dovelo do rasta cene od 0,22% u odnosu na prethodnu nedelju.

Teme