Telekomunikacije

PET U NIZU Telenor peti put zaredom najbolja mreža na testu

Telenor mreža osvojila je peti put zaredom „Best in Test“ priznanje na uporednom merenju kvaliteta mreža, koje je sprovela međunarodna kompanija UMLAUT, a drugo u 2021. godini. 

Telenor mreža osvojila je 941 od maksimalnih 1000 bodova na petom testu kvaliteta mobilnih mreža u Srbiji, najopsežnijem do sada po broju uzetih uzoraka.

Trend dvocifrenog rasta mobilnog saobraćaja u Telenor mreži nastavio se tokom 2021. godine. Nama u Telenoru to donosi posebnu odgovornost za kontinuirani, ubrzani razvoj mreže, zasnovan na potrebama korisnika i najnovijim tehnologijama. Ponosni smo na peto „Best in Test“ priznanje kao potvrdu kvaliteta i rezultat kontinuiranog ulaganja u mrežnu infrastrukturu “, kaže Saša Leković,  izvršni direktor Tehnike u Telenoru.

Osim najbolje ukupne ocene, uporedno istraživanje mobilnih mreža pokazalo je da Telenor mreža ima i najveću pokrivenost mobilnim internetom (broadband coverage) i najmanje kašnjenje u prenosu podataka (latency). 

Rezultati merenja zasnovani su na 62,3 miliona uzoraka uzetih od 43,2 hiljade korisnika. Testiranjem koje je trajalo od marta do septembra  2021, obuhvaćeno je 97,8% naseljene teritorije Srbije na ukupnoj površini od  42.682  kvadratnih kilometara. 

 „Čestitamo Telenoru na petom Best in Test priznanju ostvarenom na testu kvaliteta mobilnih mreža u Srbiji. Telenor mreža ostvarila je ne samo najbolji rezultat među svim operatorima, već i najviši broj bodova od 2019. godine, kada je UMLAUT počeo merenje u Srbiji. To potvrđuje kontinuirani rast kvaliteta mreže, onako kako je percipiraju korisnici“, kaže Hakan Ekmen, generalni direktor  Telekomunikacija u UMLAUT-u. 

Merenje je zasnovano na crowdsource metodologiji koja pruža uvid u realno korisničko iskustvo. Umlaut, deo kompanije Accenture, globalna je tehnološka firma koja vrši procene performansi više od 200 mobilnih mreža u preko 120 zemalja. 

Teme