Agro Svet

Kašnjenja u isporuci kafe iz Kolumbije, proizvođači u očekivanjima veće cene najpopularnijeg napitka

Foto: Pixabay.com

Uzgajivači kafe u Kolumbiji, drugog svetskog proizvođača arabike, nisu uspeli da isporuče oko milion vreća zrna ove godine ili skoro 10% roda u zemlji, ostavljajući izvoznike, trgovce i pržionice da se suoče sa velikim gubicima, izjavili su za Reuters izvori iz ove industrije.

Svetske cene kafe porasle su ove godine za 55%, uglavnom zbog nepovoljnih vremenskih uslova u Brazilu koji je najveći svetski proizvođač, što je dovelo do toga da su kolumbijski uzgajivači zastali sa prodajom kada su cene bile mnogo niže da bi prodali kafu po višim cenama. 

„Trgovci ne mogu da ispune svoje obaveze. Ako se suša u Brazilu nastavi, moguć je dalji rast cene kafe. To će biti haos“, rekao je trgovac u globalnoj trgovačkoj kući za poljoprivredne proizvode. 

On je rekao da vodeće svetske pržionice planiraju da promene brend svoje kafe „jedinstvenog porekla u Kolumbiji“ zbog problema sa nabavkom.

Kašnjenja i skok cena

Kašnjenje kod dogovorenih isporuka od velikog proizvođača poput Kolumbije mogu uzrokovati skokove cena na svetskim tržištima, mada bi to bilo privremeno, jer kafe ima i na kraju će se naći na tržištu. Kolumbijski poljoprivrednici kažu da će isporučiti kafu kasnije ove ili sledeće godine, ali kupci u to nisu uvereni. 

Mnogi se odlučuju da sada prihvate gubitke, otpišu kupovinu kao neispunjenu obavezu, umesto da čekaju i rizikuju još veće gubitke ako uzgajivači i dalje ne izvrše isporuku sledeće godine, a cene dodatno rastu, kaže jedan stariji trgovac u drugoj svetskoj trgovačkoj kući. 

On je rekao da nekoliko globalnih trgovačkih kuća razmatra gubitke od 8-10 miliona dolara zbog neisporučene kafe, dok se kolumbijska Federacija uzgajivača kafe (FNC), koja čini 20% godišnjeg izvoza kafe u zemlji, suočava sa većim gubicima.

Foto; Pixabay.com

Šef FNC -a Roberto Velez potvrdio je Rojtersu da se Kolumbija suočava sa kašnjenjima u isporuci kafe.  

„Mogu vam reći da ima samo nekoliko kolumbijskih izvoznika koji nemaju gubitke usled kašnjenja isporuke od strane uzgajivača. Međutim, s druge strane velike trgovačke kuće, a takođe i Federacija kao veliki izvoznik, trpimo gubitke“, rekao je on. 

Kako trpi ceo lanac

„Kada uzgajivač ne izvrši isporuku, ceo lanac se „zaglavi“ gubeći novac“, dodao je on. Trgovci su izjavili za Rojters da je Federacija dala kolumbijskim uzgajivačima rok od godinu dana da isporuče kafu – nakon toga, ako uzgajivači još uvek ne isporuče robu na vreme, Federacija bi se obratila Vladi radi dobijanje sredstava za pomoć.

Prodaja kafe u Kolumbiji postala je popularna u poslednjih nekoliko godina, ali sve do ove godine kretanja su išla na ruku uzgajivača.

Oko 550.000 kolumbijskih porodica zarađuje za život uzgajanjem kafe, a ova andska zemlja najveći je proizvođač jedne vrste kafe, tzv. oprane arabike. 

Teme