Zdravlje

Ne postoji lek za reumatoidni artritis PROGRESIJU bolesti značajno mogu da USPORE lekovi koji utiču na imunološki sistem

Foto: Pixabay.com

Iako reumatoidni artritis nije bolest o kojoj se u javnosti mnogo priča, uprkos tome što na nju svake godine podseća Svetski dan borbe protiv artritisa, koji se obeležava 12. oktobra, broj obolelih nije mali. Kada se pojave prvi znaci ove bolesti, potrebno je što pre konsultovati specijalistu reumatologije i tražiti informacije u nauci, a ne u glasinama zbog kojih možete nepotrebno patiti, ističe se u ovogodišnjoj kampanji podizanja svesti pod nazivom Pitaj Nauku – Pitaj doktora.

U svetu reumatoidni artritis pogađa od 0,3 do 1 odsto populacije, a poslednjih godina došlo je i do povećanja učestalosti reumatoidnog artritisa. Ova bolest može ozbiljno da utiče na dnevne aktivnosti obolelih. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, deset godina nakon početka razvoja reumatoidnog artritisa, najmanje 50 odsto pacijenata nije u mogućnosti da zadrži posao sa punim radnim vremenom.

Kada govorimo o Srbiji, od nekog oblika zapaljenskog artritista boluje 70.000 ljudi, od toga oko 40.000 od reumatoidnog artritisa. Svako može da oboli od reumatodinog artritisa, ali žene oboljevaju tri puta češće nego muškarci. Što se životne dobi tiče, najviše obolelih je u kategoriji između 45 i 65 godina starosti. 

Greška je prekidati tretman nakon što bol prestane

Reumatoidni artritis je hronična zapaljenjska sistemska bolest koja uglavnom pogađa zglobove, ali takođe može zahvatiti i delove zglobova ili bilo koji sistem organa. U početku se javljaju bol i oticanje pre svega malih zglobova – šaka, stopala, zglobova i laktova. Kasnije upala može da se proširi na velike zglobove poput kolena, kukova i skočnih zglobova, pa čak i na kičmu. Nelečena bolest dovodi ne samo do invaliditeta, već i do prerane smrti. 

Iako još uvek ne postoji lek za reumatoidni artritis, progresiju bolesti značajno mogu da uspore lekovi koji utiču na imunološki sistem. Znakovi bolesti, naročito bol i zapaljenje, se takođe mogu ublažiti, ali stanje mora da se održava lečenjem, čak i kada se zapaljenje povuče i bol prestane.

Prim. dr Mirjana Lapčević, predsednica Udruženja obolelih od reumatskih bolesti Srbije, ističe, da pacijenti informacije mogu pronaći na www.ors.rs i kod HELPERA koji rade u svim referentnim centrima (Institut za reumatologiju Beograd, Institut Niška Banja, KC Kragujevac, KC Vojvodine ii Specijalna bolnica za reumatske bolesti u Novom Sadu).

Izvori:

Teme