Društveno odgovorno poslovanje Osiguranje

UDRUŽENJE OSIGURAVAČA SRBIJE doniralo MK pušku najboljem strelcu paraolimpijaca Dejanu Jokiću

Na tromeđi Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, smešteno je selo Jamena, koje postoji još od rimskog doba. Najpoznatiji od skoro 1000 stanovnika Jamene je Dejan Jokić, jedan od naših najboljih strelaca paraolimpijaca. Sudbina se, na žalost, grubo poigrala sa ovim 27-godišnjim momkom. 2012. godine doživeo je tešku povredu kičme.


„Povredio sam se dok sam se kupao sa društvom na Savi. Skočio sam u vodu i slomio vrat, pukla su mi dva vratna pršljena. Ta povreda me poslala pravo u invalidska kolica“, priča Dejan.
Ipak, povreda i invaliditet, nisu ga pokolebali. Već sledeće, 2013. godine, sa 19 godina, ulazi u svet sporta. Nekadašnji fudbaler i strastveni lovac, novi smisao života pronalazi u streljaštvu i tri godine posle tragičnog događaja postaje državni prvak. Član reprezentacije je od 2016. godine, kada osvaja dve srebrne medalje na Svetskom kupu u Poljskoj.

Dejan Jokić

Do sada je osvojio 14 medalja na velikim takmičenjima, ali ga je korona virus sprečio da učestvuje na Paraolimpijskim igrama u Tokiju. Trebalo je da bude jedan od šest članova srpskog tima u streljaštvu i da nastupa u klasi SH2, vazdušna puška ležeći, vazdušna puška stojeći i malokalibarska puška ležeći.


Vrhinski rezultati u streljaštvu, osim napornih treninga zahtevaju i vrhunsku opremu. Za nove uspehe kojima Dejan stremi potrebna je nova puška, a sredstva za nju obezbedilo je Udruženje osiguravača Srbije. Malokalibarsku pušku VALTER КК 500 sa kompletnom pripadajućom opremom Dejanu Jokiću uručio je generalni sekretar UOS Duško Jovanović, uz prisustvo predsednika Opštine Šid, Zorana Semenovića, koji je i organizovao ovaj humanitarni skup.

„Ovo je puška vrhunskog kvaliteta koja će mi omogućiti da ostvarujem još veće uspehe. Uveliko se pripremamo za Evropsko prvenstvo koje će u martu sledeće godine biti održano u Norveškoj. U novembru sledi Svetsko prvenstvo u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i to će mi biti prva prilika za ostvarivanje norme za sledeće Paraolimpijske igre u Parizu, 2024. godine. Hvala Udruženju osiguravača Srbije jer je obezbedilo sredstva za kupovinu ove zaista vrhunske puške i što su me učinili izuzetno srećnim, izjavio je Jokić preuzimajući poklon.

On naglašava i da ima vrhunske uslove za trening, jer mu streljana u porodičnoj kući omogućava nekoliko treninga dnevno. I ovu priliku, Jokić je iskoristio da zahvali porodici, prijateljima i treneru, koji su uvek uz njega.
Uručujući donaciju, generalni sekretar UOS Duško Jovanović izjavio da će puška VALTER КК 500 značajno poboljšati konkurentnost Dejana Jokića na međunarodnoj sceni.

„Ova puška spada u najkvalitetnije sportsko oružje, jedna je od najboljih pušaka koju strelci koriste i koju zaslužuje jedan od naših najuspešnijih strelaca paraolimpijaca. Uvereni smo da će Dejan i ubuduće na evropskim i svetskim takmičenjima osvajati medalje za Srbiju. Ovime Udruženje osiguravača nastavlja da pomaže i nagrađuje najbolje među nama i one kojima je pomoć najpotrebnija“, izjavio je Duško Jovanović.

Opredeljenje Udruženja je da pomogne najosetljivijim kategorijama društva. Nedavno su obezbeđena sredstva za nabavku 34 laptopa za decu stradalih, poginulih i ranjenih pripadnika MUP. Tu je i stalna podrška malim sportskim kolektivima, kulturno-umetničkim društvima, naučnim i udruženjima građana. UOS godinama obezbeđuje finansijske nagrade za najbolje pripadnika Vojske Srbije i zaposlene u socijalnim ustanovama. Pored ostalih, pomoć Udruženja dobija i reprezentacija Srbije u praktičnom streljaštvu koja je osvojila više od 1500 medalja i višestruki je evropski i svetski šampion. Udruženju je bitno da deo novca vrati široj društvenoj zajednici, naglašava Jovanović i poziva i druge da im se pridruže i daju svoj maksimum za dobro svih.


Dejan Jokić, kome je nesreća iz korena promenila život, dao je svoj maksimum i budućnost promenio na najbolji mogući način.

„Osobe sa invaliditetom ne smeju da se povuku u sebe. Svako treba da pokuša da se bavi sportom jer je to najbolji način da čovek „počne ponovo da živi,“ poručuje uspešni srpski paraolimpijac.

Dejan Jokić je do sada, između ostalog, osvojio:
Dva srebra na Svetskom kupu u Poljskoj, 2016.
Državni prvak iz serije vazdušna puška, četvrto pojedinačno i dva ekipna srebra na Svetskom kupu u Osijeku, 2017.
Ekipno zlato na Svetskom prvenstvu u Južnoj Кoreji, 2018.
Zlato i bronza u ekipnoj i srebro u pojedinačnoj konkurenciji na Evropskom prvenstvu u Beogradu, 2018.
Ekipno zlato i bronza uz novi svetski rekord na Svetskom prvenstvu u Australiji, 2019.

Teme