Banke

BEZBEDNOST I PREVARNE RADNJE Održana druga Erste konferencija o sajber kriminalu i rizicima bezbednosti

Konferencija Bezbednost i prevarne radnje, koju organizuje Erste Banka, održana je po drugi put prošle nedelje, pod sloganom Sigurnija budućnost (Securing the Future), uz učešće predstavnika banaka, Udruženja banaka  Srbije, državnih institucija, revizorskih kuća, kao i stručnjaka iz oblasti fizičke i informacione bezbednosti. Tom  prilikom oni su razmenili svoja znanja i iskustva o najrelevantnijim temama iz oblasti sajber kriminala, socijalnog  inženjeringa i upravljanja rizicima finansijskog kriminala, digitalne forenzike, ali i opšte bezbednosti. 

Predsednik izvršnog odbora Erste Banke, Slavko Carić, zvanično je otvorio ovogodišnju konferenciju, naglasivši  da u današnje vreme kompanije, a naročito finansijske institucije značajno ulažu u zaštitu podataka svojih  klijenata. „U korak sa razvojem tehnologija, razvijaju se i načini i metode koje prevaranti i koriste i zbog toga je  veoma važno da pratimo nove trendove zaštite od sajber kriminala i da ih kontinuirano unapređujemo“, zaključio  je Carić. 

Darko Šehović, rukovodilac Službe za bezbednost informacija u Udruženju banaka Srbije, govorio je o značaju  Finansijskog CERT-a, nacionalnog centra za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima na teritoriji  Republike Srbije. „Pridruživanjem Finansijskom CERT-u banke stiču priliku da formiraju centralnu bazu podataka  koja će svim pojedinačnim institucijama pomoći da brže i efikasnije reaguju na sajber incidente“, dodao je  Šehović. 

Ovogodišnja konferencija je bila prosvećena svim aktuelnim metodama zaštite kada je u pitanju informaciona  bezbednost, počevši od digitalne forenzike i načina na koji se prevarantima može ući u trag, preko jedne od  trenutno najpopularnijih metoda testiranja bezbednosnih sistema, takozvanog penetrejšn (eng. penetration) testa.  S druge strane, oni koji se bave fizičkom bezbednošću imali su priliku da čuju nove informacije o načinima na koji  se vrši zloupotreba identifikacionih dokumenata, kao i o značaju podnošenja krivičnih prijava. Učesnici su naročito  bili zainteresovani za predavanje na temu bihevioralne analize – modela ponašanja osobe u različitim situacijama  na osnovu kojih se vrlo brzo može utvrditi verodostojnost iskaza koju ta osoba iznosi. 

Svi govornici i učesnici su se saglasili da je ovakva vrsta saradnje ključna za edukaciju i podizanje nivoa svesti  zaposlenih, klijenata i saradnika. Prevare su sve sofisticiranije i sve teže uočljive i upravo kroz pravovremenu  razmenu znanja i iskustava svi relevantni akteri mogu da steknu uvid u prakse drugih kompanija i institucija,  saznaju za nove metode i budu spremni da adekvatno reaguju ukoliko se sajber napadi dese.

Teme