Energija

NIS ima plan da se u nekoliko narednih godina i regionalno širi

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, razgovarala je sa Кirilom Tjurdenjevim, generalnim direktorom NIS-a, o aktuelnim i perspektivnim projektima u oblasti energetike.

„Definisali smo okvire nove energetske politike, u toku je izrada strateških dokumenata. Sve to je deo vizije o obezbeđivanju dugoročne energetske bezbednosti i nezavisnosti Srbije. Saglasili smo se da je NIS važan deo energetskog sektora i da je neophodna saradnja kako bi se projekti što efikasnije realizovali, jer je to u interesu naše države i građana. Drago mi je da NIS ima plan za narednih nekoliko godina i da je strateški opredeljen i da se regionalno širi. Želimo da vidimo realizaciju projekata, to je za nas važno, posebno kada je reč o ulaganjima u nove kapacitete koji koriste obnovljive izvore za proizvodnju energije“, rekla je Mihajlovićeva.

Кada je reč o projektu izgradnje TE-TO Pančevo, rečeno je da je akcionim planom previđena finalizacija do kraja godine, kada se očekuje i probni rad.
„Pre svega hvala na saradnji i podršci, jer je ovo ministarstvo uvek na raspolaganju kada je reč o zajedničkim projektima i zbog toga smo poslednjih godinu dana uspeli da uradimo više nego za prethodnih šest godina. Кada je reč o snabdevanju gasom, čekamo novi ugovor „Srbijagasa“ i „Gasproma“, pregovori su u toku i razumemo trenutnu situaciju, ali svakako neće biti problema sa snabdevanjem“, rekao je Tjurdenjev.

Na sastanku je bilo reči i o razvoju „Petrohemije“ nakon njene privatizacije, u skladu sa novim tehnologijama, saradnji na novim projektima i realizaciji postojećih, investicionih projekata u rafineriji Pančevo, kao i o pitanju skladištenja obaveznih rezervi nafte.

Teme