Energija

Otvoren rudnik bakra i zlata „Čukaru Peki“

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je da se otvaranjem novog rudnika „Čukaru Peki“ Srbija vraća u evropski i svetski vrh proizvođača bakra i zlata, jer ćemo biti drugi proizvođači bakra u Evropi, posle Poljske, a kada je reč o proizvodnji zlata, bićemo odmah iza Finske.

Ona je ponovila da je prioritet zdravija životna sredina i da će svi budući rudnici poštovati najviše standarde zaštite životne sredine.
„Srbija se vraća u vrh evropskih i svetskih proizvođača bakra i zlata. Danas je praznik za radnike, građanke i građane Bora, ali je i važan dan za celu Srbiju, zato što činjenica da imamo takve količine bakra i zlata sigurno znači i samoodrživosti naše zemlje. Bakar je danas jedna od najvažnijih sirovina u proizvodnji električnih automobila i električnih uređaja, a koristi se i u IT industriji. Bakar iz Bora i litijum iz Loznice predstavljaju dve najvažnije svetske komponente u ekološkoj, ekonomskoj i energetskoj tranziciji, što nam daje mogućnost da budemo lider u celom svetu“, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je navela da će novi rudnik unaprediti dalji razvoj ne samo rudarstva u Srbiji, već kompletne industrije i privrede.


„Mi želimo da imamo i moderno i održivo rudarstvo i otvaramo nove rudnike, ali i Vladi i predsedniku i meni lično je jako važno da čuvamo zdravu životnu sredinu. Zdrav vazduh, zdrava voda, zdravo zemljište i zdravi ljudi – zbog toga radi Vlada Srbije. Кao neko ko vodi sektor rudarstva i energetike, striktno ću tražiti da se poštuju svi ekološki zahtevi, to se odnosi na naše kineske prijatelje, kao i na sve druge investitore. Dodatno sam ponosna što je rudnik „Čukaru Peki“ prvi zeleni rudnik na teritoriji naše zemlje i prvi koji ispunjava sve svetske ekološke standarde. Verujem da je ovo početak održivog, zelenog rudarstva i da će ih biti još u budućnosti. Razvoj RTB-a „Bor“ rezultat je zajedničkog rada i dobrih odnosa predsednika Кine i predsednika Srbije“, zaključila je Mihajlovićeva.

Teme