Stočarstvo

U opštini KNIĆ lokacija za izgradnju savremene klanice ovčjeg i jagnjećeg mesa

Foto: Sergej Ivanov

Upravni odbor Udruženja odgajivača ovaca Srbije obezbedio je lokaciju za izgradnju savremene klanice ovčjeg i jagnjećeg mesa u šumadijskoj opštini Knić. Plan je da klanica počne sa radom do septembra 2023. godine, a njen kapacitet iznosiće i do 100.000 jagnjadi godišnje, prenela je RTV.


Kako su za eKapiju rekli u Opštini Knić, procene su da će radovi koštati od 1,2 do 1,5 miliona evra, ukoliko ovčari obezbede polovinu sredstava, jer je Ministarstvo poljoprivrede obećalo da će država dati drugu polovinu, prenosi eKapija.


„Ovčari tek treba da se dogovore o načinu obezbeđivanja novca. Jedan od predloga bio je novčana protivrednost jagnjadi. Vlasnici stada do 300 grla davali bi jedno, do 500 grla dva, preko 1.000 grla tri jagnjeta. Međutim način obezbeđivanja novca nije dogovoren na poslednjem sastanku kojem je prisustvovala zamenica predsednika opštine Knić, Tanja Nikolić Gavrilović. Ni rokovi nisu precizirani“, kažu u Opštini Knić.

Kada je reč o značaju za opštinu Knić, navode da je poljoprivreda osnovna delatnost u opštini, te da je stočarstvo veoma razvijeno, jer ovde ima najviše grla krupne stoke u Šumadiji.

„Opštinske subvencije dobijali su mladi bračni parovi koji se bave stočarstvom, a u završnoj je fazi osnivanja Ovčarske zadruge u selu Bare. Otvaranje klanice obezbedilo bi nova radna mesta, prihode u budžet i siguran plasman gotovih proizvoda od jagnjećeg i ovčijeg mesa u zemlji i inostranstvu za odgajivače i sa teritorije opštine Knić“, poručuju za eKapiju.

Teme