Banke

EBRD I ERSTE BANKA Kreditna linija od pet miliona evra za mala i srednja preduzeća

Foto: Pixabay.com

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbedila je Erste Banci u Srbiji 5 miliona evra za podršku  konkurentnosti malih i srednjih preduzeća (MSP) u Srbiji. 

Finansiranje će pomoći lokalnim malim i srednjim preduzećima da dostignu najbolje industrijske standarde i  primene direktive Evropske unije (EU). Cilj ove podrške jeste da ohrabri mala i srednja preduzeća da ulažu u  dostizanje standarda EU u tri ključne oblasti: zaštita životne sredine, zdravlje i bezbednost i kvalitet proizvoda. 

Mala i srednja preduzeća će takođe imati pristup savetodavnim uslugama prilagođenim njihovim potrebama i  ekspertizi za uvođenje i primenu standarda i direktiva kako bi bili konkurentniji na tržištima EU. Na raspolaganju  će im biti i grantovi u iznosu do 15 procenata od ukupnog iznosa kredita po uspešnom završetku projekta.  Savetodavnu podršku i grantove finansira Evropska unija. 

Kreditna linija je deo šire inicijative EBRD-EU, koja ohrabruje mala i srednja preduzeća širom Zapadnog Balkana  da ulažu u projekte koji poboljšavaju njihovu konkurentnost na lokalnom i inostranom tržištu. 

Program se sprovodi u saradnji s Ministarstvom privrede Republike Srbije. U dogovoru s Ministarstvom privrede  Evropska unija je odobrila dodatnih 10 miliona evra u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) za EBRD  Program konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u našoj zemlji. 

Aleksandra Vukosavljević, direktorka EBRD-a za finansijske institucije za region Zapadnog Balkana i Istočnu  Evropu, rekla je: „Veliko nam je zadovoljstvo što zajedno s našim dugogodišnjim partnerom Erste Bankom pružamo veću podršku malim i srednjim preduzećima u Srbiji. Novo finansiranje olakšaće im pristup dobro  strukturiranim finansijama, pomažući im da postanu konkurentniji i omogućiti im bolju integraciju u regionalne i  evropske lance vrednosti.“ 

Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Banke je izjavio: „Mala i srednja preduzeća su pokretač razvoja  privrede i stoga nam je veoma drago što ćemo, zahvaljujući partnerstvu sa Evropskom bankom za obnovu i  razvoj, biti u prilici da im kroz lakši pristup finansiranju omogućimo da unaprede svoje poslovanje. Sredstva iz ove  kreditne linije su namenjena postojećim i potencijalnim klijentima koji žele da svoje proizvode i usluge usklade sa  standardima Evropske unije i implementiraju njene direktive, što će im omogućiti da budu konkurentni i na tom  tržištu.“ 

Emanuele Žiofre, šef Delegacije EU u Srbiji, izjavio je: „Projekti u Srbiji koje finansira EU promovišu otvaranje  novih radnih mesta, ekonomski i tehnološki razvoj i poboljšanje zakonodavnog okvira, a svi oni doprinose  poboljšanom ekonomskom okruženju. Preduzeća, naravno, takođe imaju koristi od naše pomoći, a ovaj program  je samo još jedan dokaz za to jer jača konkurentnost i trgovinski kapacitet MSP kroz usklađenost sa prioritetnim  direktivama EU u oblasti zaštite životne sredine, zdravlja i bezbednosti na radu, kao i standardima kvaliteta i  bezbednosti proizvoda. Drago nam je što sarađujemo sa bankama kako bismo osnažili preduzeća i pomogli im u  pristupu finansiranju.“ 

Erste Banka u Srbiji je članica Erste Grupacije, jedne od vodećih finansijskih institucija u srednjoj i istočnoj Evropi.  Banka podršku sektoru malih i srednjih preduzeća postavlja kao strateški cilj u stvaranju održivog rasta.

Teme