Info

MONOGRAFIJA NOVI DORĆOL Kako se menjao najstariji deo Beograda od industrijske zone do modernog stambenog kompleksa

Monografija Novi Dorćol

Kompanija Deka inženjering je svečano ugostila predstavnike medija u stambeno-poslovnom kompleksu Novi Dorćol u Venizelosovoj 29. Tokom neformalnog druženja, medijima je predstavljena završena prva faza izgradnje kompleksa, kao i monografija Novi Dorćol: Spoj tradicionalnog i modernog, čiji je izdavač upravo Deka inženjering. Knjiga oslikava jedan istorijsko-kulturalni kontekst, arhitektonske vizije i projekte transformacije industrijskog bloka na Donjem Dorćolu u Beogradu.

Autori knjige „Novi Dorćol: Spoj tradicionalnog i modernog“, dr Ljiljana Blagojević, arhitekta, Design Manager Deka inženjering-a i Jelena Stojkov, arhitekta, odgovorni urbanista projekta Novi Dorćol su medijima pružili na uvid istoriju i tragove industrijskog Dorćola, razvoj infrastrukture na Dorćolu, kao i osvrt na jedinstvenost izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa Novi Dorćol.

Izgradnjom stambeno-poslovnog kompleksa Novi Dorćol, pokušali smo da zadržimo ono što je najvrednije u ovom prestižnom objektu i nismo želeli da nova arhitektura limitira prošlost. Naprotiv, zadržali smo nešto što je autentično, zgradu Platnare iz 1897. godine, prvi objekat koji je na ovoj lokaciji izgrađen kada je formirana tekstilna industrija. Kompanija Deka inženjering na ovaj način odlučuje da čuva autentičnost što predstavlja redak poduhvat. Želeli smo da napravimo jedan urbani prostor koji doprinosi gradu Beogradu i naravno doprinosi osećanju gradskosti i urbanosti ovog kompleksa. Ova knjiga je izašla kao rezultat jedne velike saradnje, jer je uloženo mnogo snage, mišljenja i kreativnosti kako bi se stvorio trg sa ostacima industrijske istorije Beograda. Ova knjiga pokušava da pokaže ono što je iza scene u jednom ovakvom poduhvatu“, istakla je dr Ljiljana Blagojević.

Prva faza izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa Novi Dorćol sa 225 stanova i 15 lokala je uspešno završena nakon 18 meseci od početka gradnje. Uskoro počinje izgradnja druge faze koja se sastoji od 347 stanova i 9 lokala.

„Ono što je značajno kada govorimo o ovom projektu, jeste i sama energija ove lokacije. Na ovom mestu je pre više od 120 godina počela industrijalizacija Donjeg Dorćola koji je tada bio periferija grada. Početkom ovog veka, stvari su se mnogo menjale i u strateškim planovima Beograda odredili su se novi pravci. Danas, 120 godina kasnije se na istom mestu rađa jedan novi Dorćol. Taj ciklus transformacije na ovom mestu je vrlo specifičan. Verujem da ćemo kroz nekoliko godina šetati jednim novim Dorćolom čiji život počinje na ovoj lokaciji. Mi kao urbanisti i projektanti možemo da iskažemo veliku zahvalnost što se jedan ovakav projekat realizuje i što gradi jedan novi duh Starog dela Beograda“, zaključila je Jelena Stojkov. 

Predstavnici medija su nakon promocije monografije, imali priliku da obiđu završenu prvu fazu stambeno-poslovnog kompleksa Novi Dorćol, rekonstruisanu zgradu Platnare, kao i welness centar sa bazenom  i teretanom.

Stambeno-poslovni kompleks Novi Dorćol gradi Deka inženjering, kompanija koja iza sebe ima uspešno realizovan projekat A Blok – jedan od najlepših stambeno-poslovnih kompleksa na Novom Beogradu. Ovaj projekat je u velikoj meri doprineo razvoju industrije, a svojim uspešnim nastupom na tržištu pokrenuo izgradnju stambenih kompleksa u Beogradu.

Teme