Zorana Burlić, generalna direktorka Belgrade Waterfront-a
Info

Belgrade Waterfront predstavljen na Expo 2020 Dubai kao primer dobre prakse

Zorana Burlić, generalna direktorka Belgrade Waterfront-a, izjavila je da je ovaj projekat jedna od najvećih stranih investicija u Srbiji, koja je pokrenula domaću građevinsku i sve propratne industrije. Vlada Srbije izabrala je upravo Belgrade Waterfront da na Expo 2020 Dubai bude predstavljen kao primer dobre prakse kada je reč o partnerstvu inostranog strateškog partnera sa nacionalnim i lokalnim vlastima. Njegova realizacija pozitivno je uticala na razvoj čitavog Beograda, a projekat je prezentovan u okviru nedelje posvećene urbanom i ruralnom razvoju. 

Pored toga što na naše prostore donosi koncept stanovanja kakav ovde do sada nije viđen, kao i brojne kulturne, sportske i sadržaje za slobodno vreme, Belgrade Waterfront podiže kvalitet života u celom gradu. Stanovnici i posetioci grada dobili su uređeni izlaz na obalu Save, nove saobraćajnice sa pratećom infrastrukturom i zelenilo na mestu koje je nekad bilo nepristupačno i zapušteno.

Ukidanjem železničkog saobraćaja u centralnoj gradskoj zoni, premeštanjem železničke i autobuske stanice na saobraćajno prihvatljivu lokaciju, kao i izgradnjom novog železničkog sistema rasterećen je protok saobraćaja u samom gradskom jezgru. Time su stvoreni uslovi za izgradnju Linijskog parka, a istovremeno je došlo do značajnog ekološkog poboljšanja u centralnoj gradskoj zoni u kojoj je drastično smanjen udeo teškog teretnog saobraćaja. Podizanjem visine obaloutvrde duž Belgrade Waterfront-a podignut je i nivo odbrane od poplava. 

„Belgrade Waterfront će do kraja godine imati sedam završenih stambenih zgrada sa ukupno 1.500 useljenih stanova. Galerija je za godinu dana, od kako je otvorena, ponudom i brojem posetilaca pokazala zašto je najznačajnija šoping i zabavna destinacija u regionu, a sledeće godine biće završena Kula Beograd, budući simbol grada kojim će se sugrađani, ali i stanovnici cele Srbije, ponositi“, rekla je Zorana Burlić obraćajući se učesnicima Investicione konferencije posvećene potencijalima za ulaganje u sektor nekretnina, prvoj te vrste u sklopu programa predstavljanja Srbije na Expo 2020 Dubai.

Expo 2020 Dubai je najznačajniji ovogodišnji međunarodni događaj, na kojem učestvuje više od 190 zemalja. Tokom šest meseci, očekuje se da manifestaciju poseti 25 miliona ljudi. Tema učešća Srbije na Svetskoj izložbi je “Srbija stvara ideje – Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost”. Izložbena postavka našeg paviljona prikazuje da je savremena Srbija prirodni naslednik izuzetnog umetničkog i trgovačkog dara, inovativnosti koja je promenila tok čitave civilizacije, kao i da Srbiju budućnosti najbolje predstavljaju kreativne ideje niza talentovanih, uzbudljivih i inventivnih pojedinaca, kompanija i organizacija. 

Teme