Banke

ERSTE BANKA a.d. Novi Sad: Neto DOBIT na kraju trećeg kvartala viša za 11,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine

Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste banke

Neto dobit na kraju trećeg kvartala viša za 11,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine i iznosi 2,24 milijarde dinara, rezultati su poslovanja Erste banke a. d. Novi Sad.

U trećem kvartalu beležimo nastavak pozitivnih trendova u poslovanju, naročito u delu rada sa stanovništvom i mikro klijentima. U ovom segmentu zabeležen je i rast kredita od 6,2%, vođen gotovinskim kreditima kada govorimo o stanovništvu, odnosno kreditima za obrtna sredstva i kreditima iz garantne šeme kada su u pitanju mikro klijenti, dok su depoziti porasli za 15,3 odsto. Mala i srednja preduzeća su prilično stabilno poslovala i kod njih beležimo najveću potrebu za kreditima za obrtna sredstva. U saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj obezbedili smo kreditnu liniju za povećanje njihove konkurentnosti u tri ključne oblasti, zaštiti životne sredine, zdravlju i bezbednosti i kvalitetu proizvoda, a u cilju plasiranja njihovih proizvoda na tržište Evropske unije. Na kraju bih istakao i izraziti rast od više od 22 odsto korisnika digitalnih usluga, što se pokazalo važnim posebno u vreme još uvek aktuelne pandemije“ izjavio je Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Bank a.d. Novi Sad.

  • Krediti stanovništvu i mikro klijentima uvećani za 6,2% u odnosu na kraj 2020. godine i iznose 103,05 milijardi dinara; depoziti stanovništva i mikro klijenata veći za 15,3% i iznose 116,85 milijardi dinara.
  • Krediti pravnim licima bez značajnijih promena u odnosu na kraj 2020. godine i iznose 94,13 milijardi dinara; depoziti pravnih lica su nešto niži za 0,9% i iznose 73,59 milijardi dinara.
  • Dobit od kamata viša za 10,6% u odnosu na isti period prethodne godine i iznosi 6,68 milijardi dinara, dok je dobit od naknada i provizija viša za 15,3% i iznosi 1,60 milijardi dinara.
  • Neto dobit na kraju trećeg kvartala 2021. godine iznosi 2,24 milijarde dinara, što je za 11,6% bolji rezultat u odnosu na isti period 2020. godine.
  • Bilansna suma je uvećana za 7,9%, sa 287 milijardi dinara na kraju 2020. godine na 309 milijardi dinara.
  • Adekvatnost kapitala iznosi 20,12%.
  • NPL racio na kraju trećeg kvartala 2021. godine iznosi 2,1%.

Erste Grupa: Dobri rezultati za prvih devet meseci su odraz snažnog operativnog učinka

Izvršni finansijski direktor (CFO) Erste Grupe Stefan Dorfler: „Nastavlja se oporavak makrookruženja u CIE, dok stope rasta u čitavom regionu i povećanja stopa na nekim od tržišta premašuju očekivanja. To povoljno okruženje je pružilo okvir u kojem je Erste uspela da ostvari snažan rast prihoda, a da istovremeno zadrži rashode na nepromenjenom nivou i znatno smanji rezervisanja za rizik. Naši operativni i neto rezultati znatno su bolji u odnosu na 2020, COVID godinu, ali smo takođe zabeležili dobre rezultate u odnosu na isti period 2019. godine. Precizan dalji tok pandemije tokom zimskih meseci i njen srednjoročni uticaj na ekonomije CIE još uvek predstavljaju nepoznanicu. Dokazana otpornost ekonomija u našem regionu i snaga poslovnog modela Erste Grupe čine nas  optimističnim u pogledu kraja 2021. godine, kao i sledeće godine.”

  • Operativni prihodi zabeležili rast zahvaljujući poboljšanju makroekonomske situacije koje pogoduje porastu prihoda od naknada i od trgovanja
  • Nepromenjeni rashodi doprineli porastu operativnog rezultata na 2,59 milijardi evra
  • Znatan pad troškova rizika u odnosu na isti period prethodne godine doprineo povećanju neto prihoda na 1,45 milijardi evra
  • Rast kreditne aktivnosti i dalje je snažan uz nastavak priliva depozita

Teme