Info

Na Novosadskom sajmu 10. međunarodni dani energetike i investicija

Na Novosadskom sajmu danas su počeli jubilarni 10. međunarodni dani energetike i investicija. Svečano ih je otvorila potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

 Na početku obraćanja, na kratko se osvrnula i na događaj od pre dva dana, koji je po njenim rečima pokazao koliko je energetski sistem ranjiv – Zaključna konačna nova informacija, vezana za gasovod u Bugarskoj kaže da je taj gasovod počeo da puni gas za Srbiju, te da će danas, do predvečerja Srbija imati kompletno snabdevanje gasom koji dolazi iz Bugarske, a kojeg nije bilo u prethodna dva dana, rekla je Mihajlović.

„Zaista nema boljeg trenutka od ovog da razgovaramo o energetici i investicijama, s obzirom na to da se ova manifestacija održava kad i Konferencija u Glazgovu. Srbija može i treba da bude šampion u energetskoj tranziciji, i to tako da bude energetski dovoljna, ekološki čista i da bude klimatski zadovoljna, odnosno da ima tako sačuvanu zdraviju životnu sredinu i klimu koja može da joj obezbedi razvoj. Dakle, važno je da imamo dovoljno energije, ali da je stičemo na održiviji, čistiji i zdraviji način. Baza svega su zakon i podzakonski akti, nakon čega sledi izgradnja novih elektroenergetskih kapaciteta, solarnih elektrana, vetroelektrana, gasnih elektrana, zelene energetske bezbednosti… Pred nama su investicije koje će doneti mnogo novih radnih mesta i kapaciteta, a svaki dinar koji budemo uložili u zelenu energiju, otvoriće neka nova radna mesta i doneće boljitak na duge staze. Mi danas pričamo o ulaganjima u energetski sektor od preko 17 milijardi evra to kažu sve procene i novi plan investicije u energetiku i rudarstvo koji je napravila Vlada Republike Srbije“, istakla je ministarka Mihajlović.

Grad partner Dana energetike i investicija je Grad Novi Sad, a na otvaranju priredbe, prisutnima se obratio i gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević. – Mi smo kao Grad pokazali da smo spremni da budemo partneri. Objekti koje smo gradili u poslednje vreme su svi sa određenim kapacitetima, a ne u malom procentu opremljeni i osposobljeni da koriste obnovljive izvore energije – od najnovijeg ili potpuno rekonstruisanog Doma zdravlja na Limanu 4, pa do Omladinskog kulturnog centra u Kreativnom distriktu koji je takođe opremljen solarnim panelima.  Sa EBRD uskoro potpisujemo ugovor za kupovinu prvih deset autobusa na električni pogon sa potrebnom pratećom infrastrukturom, sa punionicama. I dalje razgovaramo sa EBRD i tu će nam zlata biti vredna podrška našeg Ministarstva za energetiku, rekao je Vučević. – Naš cilj je da maksimalno iskoristimo znanje koje imamo i snažan zamajac novosadske privrede koja nam puni budžet, pa da iz sopstvenih sredstava i uz povoljne kreditne aranžmane i saradnju sa međunarodnim finansijskim institucijama, nastavimo sa uvođenjem najboljih, najekonomičnijih i najzdravijih tehnologija. Energetika je preduslov za dovođenje novih investicija, a bez reindustrijalizacije, nema ekonomskog osnaživanja. Novi Sad je najbolji primer kako se lokalna politika vodi u pravcu uštede potrošnje energije uz zaštitu kvaliteta vazduha, vode i zemljišta, a i nove generacije učimo da na tome grade budućnost, dodao je Vučević.

 Jubilarni Dani energetike i investicija se organizuju uz podršku Pokrajinskog sekretatijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj. – Pitanja povećanog korišćenja zelene energije i energetske efikasnosti su najizraženjije povezana u pogledu sigurnosti snabdevanja energentima kao ispunjenju zavisnosti od uvoza. Ekološki dug za ovu godinu nastupio je 29. jula. Tog dana je populacija potrošila više prirodnih resursa nego što će ih planeta proizvesti u toku godine. Kako smo našu planetu pozajmili od naših potomaka, cilj je da težimo smanjenju ekološkog duga. Vođeni time odabrali smo i teme ovogodišnjih Dana energetike, naglasio je pokrajinski sekretar za energetiku Ognjen Bjelić.

Među panelistima Dana energetike i investicija su i predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, a prisutnima se na otvaranju obratio direktor EBRD, Mario Koranđeli – Ovaj događaj je pao u odgovarajuće vreme jer se dešava istovremeno sa skupom u Glazgovu gde se raspravlja o bitnim stvarima u vezi sa energetikom i čistom planetom. Nadamo se da će sa Glazgovske konferenciji stići jasna poruka posvećena dekarbonizaciji i verujemo da će ti biti dobar signal da već postoje investitori spremni da ulažu u one zemlje gde će videti veliku posvećenost, iskrenu, ali pretočenu u zakonski okvir koji će im i dati sigurnost da se tim investicijama i bave. Mi Srbiju vidimo kao potencijalnu lokaciju gde bi ti investitori mogli da vide atraktivne uslove koji će im dati sigurnost da ovde mogu da rade, rekao je Mario Kolanđeli…

 O investicijama i energetici se i do prve decenije 21. veka govorilo kroz priredbe koje su organizovane na Novosadskom sajmu. Te dve teme su dobile jedinstveni termin 2012. godine.

„Danas kada obeležavamo deset godina priredbe, možemo da budemo ponosni što smo prešli veliki put od prvog trenutka kada smo iskoristili termine i reči kao što su “energetska efikasnost”, “energetska tranzicija”, “obnovljivi izvori energije”, “energetski zasadi”, “biomasa”, “dekarbonizacija”… Te teme su, verujemo, zahvaljujući Novosadskom sajmu i Danima energetike i investicija stigle i do široke publike. Ipak, najvažniji deo puta je pred nama – onaj na kojem bi trebalo da dobijemo sve odgovore na pitanja koja se i ovde postavljaju godinama unazad. Priroda nas svakodnevno opominje, između ostalog klimatske promene o kojim se razgovaralo ovih dana i u organizaciji UN i zagađenost vazduha nam govore da moramo da budemo brži. Mi na Novosadskom sajmu smo tu da budemo logistička i svaka druga vrsta podrške svima koji su spremni da se uhvate u koštac sa životno važnim problemima, da budemo vetar u leđa onima sa idejama i rešenjima, a svakako da pomognemo ne samo u dešifrovanju problema, već i u ubrzanju energetske tranzicije, kao ključnom zadatku“, rekao je generalni direktor Novosadskog Sajma, Slobodan Cvetković.

 Jubilarni, 10. međunarodni dani energetike i investicija se održavaju 3. i 4. novembra, uz poštovanje svih epidemioloških mera. Kotizacija za učestvovanje na panelima se ne naplaćuje, kao ni ulazak na priredbu.

Teme