Brokoli mikrobilje Foto: Grina
Zdravlje

Da li ste znali da i KLICE i MIKROBILJE mogu da zadrže kancerogene i iritantne zagađivače na bezbednom odstojanju od naših ćelija

Autor: Nenad Ratkov

Zagađenje vazduha iz dana u dan predstavlja eskalirajući problem javnog zdravlja i na žalost svodi se na individualnu procenu i pristup hemo-prevenciji u cilju zaštite sopstvenog zdravlja. Postoje klice i mirkobilje koje mogu da zadrže kancerogene i iritantne zagađivače od naših ćelija.

Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da zagađenje vazduha izaziva čak 7 miliona smrtnih slučajeva širom sveta svake godine. Prošle godine, Međunarodna agencija za istraživanje raka klasifikovala je zagađenje vazduha i čestice (čvrste i tečne čestice u vazduhu, kao što su čađ, prljavština i dim) kao kancerogene za ljude.

Brokoli klice

Benzen je aromatično jedinjenje koje se nalazi u dimu cigareta i zagađenom vazduhu i poznati je kancerogen. Studija iz 2014. godine (Cancer Prevention Research, June 9, 2014) pokazala je da sulforafan koji se nalazi, između ostalog, u klicama brokolija značajno povećava izlučivanje benzena u urin.

Klice brokolija su pogodan i bogat izvor glukozinolata, glukorafanina, koji može da generiše hemopreventivni agens-sulforafan i druge citoprotektivne enzime.

PROČITAJTE JOŠ

ZDRAVO MRŠAVLJENJE Kako uz KLICE i MIKROBILJE smanjiti kilažu? (1)

ZDRAVO MRŠAVLJENJE Zašto su klice i mikrobilje pravi izbor da izgubite višak kilograma (2)

KORISTI po organizam od konzumiranja jestivih klica

Danijela i Nenad Ratkov iz Starčeva U ČETRDESETIM pokrenuli posao i grade brend GRINA od proizvoda MIKROBILJA i KLICA

USPORAVA li nas išta više od lošeg osećaja koji imamo u sebi? DETOKSOM organizma do osećanja sreće, poleta i radosti

Dva prstohvata klica od brokolija dnevno moglo bi da zadrži kancerogene i iritantne zagađivače na bezbednom odstojanju od naših ćelija. Konzumacija klica bogatih sulforafanom dovodi do brzog i značajnog izlučivanja benzena — poznatog humanog kancerogena kroz urin.

Pored klica i mikrobilja brokolija, sulforafanom su bogate i klice i mikrobilje Daikon rotkvi (Japanske, Kineske i Sango), mikrobilje Divljeg kelja, kao i u mikrobilju Slačice, a koje je posebno bogato i enzimom mirozinaza koji pretvara glukorafanin u aktivni sulforafan.

Sulforafan je prirodno jedinjenje na biljnoj bazi koje se nalazi u visokim koncentracijama u klicama brokolija za koje je istraživanje Instituta sa Univerziteta Džon Hopkins (1992. godine izolovali su iz brokolija jedinjenje koje se naziva glukorafanin, prekursor sulforafana) pokazalo da ima svojstva prevencije raka. Dodatne analize su otkrile da je sulforafan aktivira genski put za zaštitu od raka poznat kao NRF2 koji dovodi do povećane antioksidativne odbrane svake naše ćelije i koji pomaže ćelijama da se prilagode i prežive širok spektar toksina iz životne sredine, i takođe da aktivira drugu fazu detoksifikacijskih enzima jetre koji pomažu u uklanjanju toksina.

Jedini uslov da iskoristite pun potencijal je da se klice i mikrobilje termički ne tretira, tj. da se jede sveže. Za dodatne informacije posetite www.budite-zdravi.rs.

Teme