Stočarstvo

Afrička kuga svinja u Pirotskom i Nišavskom okrugu

Direktorka Uprave za veterinu Emina Milakara izvestila je članove Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije da je u Pirotskom i Nišavskom okrugu zapažena pojava afričke kuge svinja u nekoliko slučajeva odstrela divljih svinja i kod životinja koje su nađene uginule u šumama tog kraja Srbije.


Navela je da je zbog požara u bugarskom delu Stare planine jedan broj zaraženih divljih svinja prebegao u Srbiju, što je izazvalo pojavu ove bolesti u našoj zemlji.
Dodala je kako su problem mala poljoprivredna gazdinstva koja drže po nekoliko svinja za sopstvene potrebe.

„Mi sada imamo i Borski okrug i Zaječar gde mogu da kažem da je šuma kontaminirana. Onaj što ima dve-tri svinje je rizičan zbog ishrane ishrana tih životinja pomijama, jer se tako daje hrana koja nije termički obrađena. To je bolest s kojom ćemo se boriti dosta dugo. Nama je u interesu da svuda ima proizvodnje, makar i za sopstvene potrebe, ali u ovom momentu mora Nacionalni krizni centar da razmotri situaciju, da vidimo analizu rizika i da se donese odluka da li će moći da se dozvoli uzgoj u tim selima koja su pogođena svinjskom kugom“, rekla je Milakara.


Skupštinski Odbor za poljoprivredu doneo je preporuku da Uprava za veterinu i Uprava za šume, lovačka udruženja i poljorivrednici posvete posebnu pažnju zaštiti svinja od afričke kuge.

Teme